Kraljičin ljubimac: Velški korgi

Foto: Shutterstock

VELŠKI korgi pas je koji potječe iz Walesa. Ime korgi dolazi iz velškog jezika i znači mali pas. Ovaj pas je omiljeni ljubimac kraljice Elizabete II koja ih uvijek ima četiri. 

 
Ako tražite malog, inteligentnog i aktivnog psa korgi je izbor za vas. Postoje dvije različite verzije korgija. Velški korgi Pembroke i Velški korgi Cardigan, oba nazvana po regiji iz koje dolaze. 
 
Velški korgi Cardigan rjeđa je i veća pasmina korgija. Imaju veće, oblije uši i duže repove koji prate liniju tijela. Visok je 30 cm i težak 13 kilograma. Pojavljuje se u više varijanti boja nego Pembroke. Imaju dvostruko krzno koje se sastoji od mekanog donjeg sloja i gornje oštrije dlake. Kardigan korgi može biti boje samurovine, tigrasti, crveni i crni sa mrljama na tijelu u kontrastnoj boji. Najčešće imaju bijele mrlje oko vrata, na prsima, njuški i trbuhu, a ponekad i između očiju i ispod repa.
 
Velški korgi Pembroke češća je pasmina korgija. Teški su 12 kilograma i visoki 25 cm. Imaju šiljaste uši i izgledom su slični lisici, s kraćim svijenim repom. Ima dva sloja dlake, mekani donji i oštri gornji sloj. Krzno im može biti žutosmeđe, crvene ili boje samurovine s bijelim oznakama, a može biti i u kombinaciji crvene, crne i bijele boje. Imaju bijele oznake na šapama, nosu, prsima i glavi i bijelo krzno oko vrata. 
 
Ova pasmina uzgojena je za lov na ptice, čuvanje patki, gusaka i ovaca. 
 
Aktivan je, inteligentan i brzo uči. Ova pasmina je pouzdana i lako ju je dresirati. Odličan je obiteljski pas, jako je brz i odličan je pas čuvar. Ova pasmina teži ljubavi i pažnji svojih vlasnika i nije za ljude koji nemaju vremena. Prema neznancima će biti sumnjičav, a prema gostima pristojan. Potrebna mu je umjerena količina vježbe. 
 
Ova je pasmina prilagodljiva i može živjeti u različitim okruženjima i klimama. Skloni su pretilosti pa je važno da ima redovite aktivnosti. Četkajte ga 2 do 3 puta tjedno, a kupajte po potrebi.

Pročitajte više