Kronična infekcija uha kod pasa i mačaka

Foto: Shutterstock

INFEKCIJA uha nastupa kao posljedica upalnog procesa vanjskog ušnog kanala. Upala ušnog kanala uzrokuje stvaranje bakterija do te mjere da tijelo nije u stanju kontrolirati njihov broj. Bakterije također mogu iskoristiti upalu i nezdravo područje unutar uha kako bi razvile infekciju. Upala potiče i dodatno stvaranje voska u uhu, a uši postaju bolne i svrbe. Teža infekcija uha može dovesti do pucanja bubnjića i  infekcije unutarnjeg uha. Duboka infekcija može uzrokovati gluhoću i neurološke smetnje.

 
Neke bolesti i poremećaji mogu biti razlog zbog kojeg se razvila infekcija uha:
 
Alergija (na okolinu ili hranu)
Strana tijela
Tiroidna bolest kod pasa
Tumori ili polipi uha
Infekcija uha često se javlja zbog nemogućnosti liječenja primarne bolesti ili zbog nemogućnosti da se otkloni uzrok. Kronične promijene vode do budućih infekcija, a oštećenje tkiva i trajno suženje ušnog kanala može učiniti buduće infekcije teže izlječivima.
 
Vanjska infekcija prvo se pokaže kao lokalna upala (crvenilo, osip). Ljubimci mogu tresti glavom, češati uši ili trljati uši o namještaj ili pod. Neki ljubimci koji pate od teške infekcije mogu cviljeti ili režati dok trljaju i češu uši. Neki se toliko intenzivno češu da kandžama naprave rane na koži oko lica, vrata i ušiju.
 
Vanjska infekcija uha može se razviti i zahvatiti srednje i unutarnje uho, pri čemu se javljaju puno ozbiljniji znakovi bolesti:
 
Vanjska infekcija uha
Bolne uši koje svrbe
Tresenje glavom
Iscjedak i neugodan miris iz ušiju
Suženje ili čak zatvaranje kanala
Infekcija srednjeg uha
Paraliza živaca lica
Suhe oči
Gubitak sluha
Abnormalna veličina zjenica
Infekcija unutarnjeg uha
Nemogućnost održavanja ravnoteže, stajanja ili hodanja
Mučnina
 
Veterinar će pregledati uši vašeg ljubimca, očistiti ih i uzeti uzorak iscjetka kao bi otkrio uzročnika infekcije. Jednom kada se infekcija izliječi, spriječite njenu ponovnu pojavu redovitom higijenom uha. Ali na žalost, ponekad se infekcija javi bez obzira na higijenske navike, kao posljedica neke druge bolesti. Važno je da na vrijeme prepoznate problem i stavite ga pod kontrolu.
 

Pročitajte više