Labrador retriver: Prekrasan, vrijedan, umiljat i iznimno popularan

Foto. Shutterstock
Video: Animal Planet

LABRADOR retriver jedna je od najpopularnijih i najprepoznatljivijih pasmina na svijetu, i to ne bez razloga. Radi se o velikom i umiljatom psu, vrlo uravnoteženog karaktera te poprilično lakom za održavanje.

Porijeklo

Labrador retriver vuče porijeklo od St. John retrivera s kanadskog poluotoka Newfoundland. Vjeruje se da je u Veliku Britaniju stigao ribarskim brodovima koji su često prometovali na toj liniji.

U Kanadi je bio poznat kao "mali pas za vodu" da bi se razlikovao od velikog Newfoundlanda. Po sadašnjim karakteristikama postaje poznat već sredinom 19. stoljeća, ali je tada još postojao samo u crnoj boji.

Tek na samom kraju 19. stoljeća pojavljuju se žuti i čokoladno smeđi primjerci. Tek 1899. godine rađa se leglo sa prisutnom žutom bojom.

Izgled

Labradori su snažni psi, atletske građe. Ženke teže oko 25 do 32, a mužjaci oko 35 do 38 kilograma. Dlaka im je kratka i glatka u crnoj, žutoj ili smeđoj boji, u brojnim varijacijama tih boja. Krzno je vodootporno.

Imaju specifične uši koje se preklapaju prema dolje i najčešće su tamnije boje od same dlake (posebno kod ženki). Imaju zdepast trup na dugim nogama, plivaće kožice na šapama te prepoznatljiv, snažan rep koji im pomaže u plivanju.


Temperament


Labrador je izvorno uzgajan kao tragač za ribare i lovce na vodom bogatim područjima. On je i dalje odlično društvo za lov i vjeran te umiljat obiteljski pas.

Simpatičan je, strpljiv i jako voli ugađati vlasniku. Inteligentan je, pouzdan, dobre naravi te ga je lako dresirati, zbog čega često služi i kao radni pas.

Dobro se slaže s djecom, ali je snažan i zaigran pa bi ih mogao nehotice srušiti. Potreban mu je osjećaj da pripada obitelji. Voli aktivnosti te će biti najsretniji i najbolje napredovati ako ima dvorište u kojemu se može do mile volje izganjati i izvježbati. Obožava vodu.

Održavanje i njega

Generalno je dobroga zdravlja, osim mogućih problema sa zglobovima, i lako ga je održavati. Pripazite na njegovu prehranu jer je sklon debljanju.

 

Pročitajte više