Lhasa Apso: Tibetanska pasmina za kojom smo poludjeli

Foto: Shutterstock, Privatne fotografije 

PRAVO je vrijeme da vam predstavimo ove male ljepotane, u slučaju da još uvijek niste čuli za njih.
 
Lhasa Apso pasmina je porijeklom iz Tibeta, poznata po dugom tijelu, malim nogama i prekrasnim tamnim očima. Dolaze u čak pet boja - crnoj, bijeloj, sivoj, krem ili šarenoj, a dlaka im je jako dugačka, zbog čega mnogi vlasnici preporučuju obavezno šišanje svaka 2 mjeseca te četkanje svaki dan. Osim u slučaju da ga želite voditi na izložbe, tada je duga dlaka do poda obavezna.
 
 
Radi se o vrlo inteligentoj pasmini, koja ima izražena osjetila te urođenu sumnjičavost prema strancima, zbog čega je dobar pas čuvar, iako vam to možda nije palo na pamet zbog njegove veličine. Poznata je ilustracija u kojoj se ovaj mališan gleda u ogledalo, a u odrazu vidi velikog i strašnog lava.
 
Lako ćete ga utrenirati, a posebno lako će to ići s nagradama, jer na njih odlično reagira. Životni vijek mu je između 13 i 18 godina te je prilagodljiv obiteljima. Ono što treba posebno istaknuti jest njegov odnos s djecom. Općenito, ovo je vrsta koja više voli biti u društvu odraslih, nego mlađih članova i poprilično je tvrdoglav po tom pitanju i općenito. Također, boji se male djece, koja često imaju tendenciju biti bučna i trčati.
 
 
Neka vas ni ne iznenadi činjenica da Lhasa Apso sporo sazrijeva pa će se kao štene ponašati do svoje treće godine. Što se tiče šetnje i aktivnosti, dovoljno mu je 20 minuta dnevno, a poznat je i kao vješt planinar, koji će se bez problema popesti bilo gdje. 
 
S obzirom na veličinu, ovo je pas koji ne jede puno, a dobili smo nekoliko informacija prema kojima vlasnici troše mjesečno oko 250 kuna na suhu hranu, u što nisu uključene poslastice.
 
 
Zanimljivost! Lhasa je glavni grad Tibeta, a "apso" znači bradat. Tako je ova pasmina uzgajana kako bi stanovnike gradova i redovnike u budističkim samostanima upozorila na sve nove došljake. Oštar lavež ovih mališana upozoravao je stanovnike na nepoželjne goste, koji bi se uspjeli provući kroz vanjsku stražu.

 

 

Pročitajte više