"Ljubavni ugriz": zašto mačke grizu kada ih mazite?

Foto: Shutterstock

PRAVA je zagonetka zbog čega mačke u jednom trenutku uživaju dok ih mazite, a već u sljedećem ostavljaju tragove zubi na vašoj ruci. Mnogi vlasnici životinja ovo nazivaju "ljubavnim ugrizom", ali mačji bihevioristi ovome su dali malo službeniji naziv: agresija potaknuta maženjem i to je tema koju je teško razumjeti. 

Tipično, prijateljski raspoložena mačka traži čovjekovu pažnju, ali onda u jednom trenutku svu tu silnu pažnju počinje smatrati pretjeranom, posebno ako traje predugo. Vlasnici mačaka opisuju promjene u njihovom raspoloženju kao paljenje svjetla. Dovoljan je samo trenutak da mačka potpuno promijeni raspoloženje. 
 
Iako je ovakva mačja priroda potpuno zbunjujuća, postoji nekoliko mogućih uzroka ovakvog ponašanja.
 
1. Ono može biti manifestacija tzv. situacije inducirane agresije, u kojoj mačka nastoji kontrolirati situaciju.
 
2. Moguće da je došlo do neurološki negativne stimulacije koja je uzrokovana načinom na koji se mačka mazi i trajanjem maženja.
 
3. Ove mačke suptilno daju ljudima na znanje kada su nezadovoljne i ako ne shvatite na vrijeme znakove upozorenja, njihove promjene u ponašanju čine se naglijima nego što to stvarno jesu.   
 
Bez obzira na uzrok, ovo ponašanje ne znači da ne možete imati interakciju sa svojom mačkom. Važno je da naučite pročitati mačji govor tijela i na vrijeme uočite signale upozorenja koje vam šalje. 

Pročitajte više