Mačji brkovi

Foto: Shutterstock 

BRKOVI su duge, debele i čvrste dlake oko mačje njuške i duge dlake oko obrva. Poznati su kao taktilne dlake (lat. vibrissae) koje imaju korijen duboko u koži lica i ne linjaju se tako često kao ostala dlaka. Područje lica na kojem rastu brkovi bogato je živčanim završetcima i krvnim žilama.

 
Činjenice o brkovima
 
Prve dlake koje mačićima izrastu još u maternici su upravo brkovi.
 
Nema točan broj brkova prisutan na svakoj pojedinoj mački, iako ukupan broj vidljivih brkova na njuški mačke obično iznosi 24, s jednakim brojem brkova sa svake strane nosa.
 
Brkovi su oko tri puta deblji od normalne mačje dlake i puno osjetljiviji. Osjetljivi živčani završetci u jastučiću osjetit će i najlaganiji kontakt s vrhovima brkova. 
 
Neke vrste mačaka nemaju brkove ili imaju vrlo kratke, kao što je Sfinks mačka koja je ionako praktički bez dlake. To je uzrokovano genetskom anomalijom koja rezultira bezdlakim mačkama.
 
Mačka s valovitim krznom, kao što su različite rex vrste, može imati i valovite brkove. 
 
Ne smijete nikada šišati mačje brkove!
 
Čemu služe brkovi?
 
Brkovi se nalaze na dijelu njuške bogatom živcima i krvnim žilama i pomažu mački da se snalazi u svakodnevnom životu. To je posebno korisno kod slijepih i slabovidnih mačaka, a služe i kao potpora očima kada se mačka nalazi u mraku ili slabo osvijetljenim prostorima. 
 
Brkovi su dobri indikatori mačjeg raspoloženja. Mačka će povući brkove unazad i priljubiti ih uz lice ako se brani, ako je ljuta ili pod stresom. To je obično praćeno siktanjem. Opuštena, sretna ili radoznala mačka brkove će držati u položaju više prema naprijed ili će trzati brkovima i nosom kako bi pokazala da je zainteresirana i kako bi osjetila miris. 
 
Možete dobiti naznaku osnovnog zdravlja vaše mačke prema stanju brkova, a mačka koja ima lomljive, tanke brkove ili joj nedostaju uglavnom je zdravstveno u lošem stanju.
 
Najvažniji zadatak brkova je da pomognu mački da procijeni hoće li se moći provući kroz male prostore i otvore. 
 
Mačji brkovi proviruju sa svake strane lica proporcionalno širini tijela zdrave mačke. Ali ako je vaša mačka pretila teško da će brkovi narasti s njenim obujmom. Kada mačka želi proći kroz otvor ili neki uski prostor, brkovi će joj reći može li njeno tijelo proći kroz otvor. Ako brkovi lagano dodiruju strane prolaza, mačka će proći kroz njega, ako se brkovi saviju pri prolazu mačka će se povući, jer joj to govori da je neće proći kroz otvor. 
 
Brkovima treba relativno dugo vremena dok izrastu do pune dužine i ne linjaju se tako često i obilno kao krzno pa ćete ih rijetko pronaći dok čistite. Osim svega navedenog, za brkove se smatra da donose sreću, zato pazite na svoju mačku i zaželite želju kada pronađete brk.

Pročitajte više