Mačji wc: 6 savjeta za sprječavanje neugodnih mirisa

Foto: Shutterstock

NAJTEŽI dio života s mačkom je neugodan miris pijeska. Čak i ako vam ne smeta nije ugodno imati goste u kući, koji za vrijeme večere osjete "mačji miris". Evo nekoliko savjeta za borbu protiv neugodnog mirisa. 

 
1. Svaki dan čistite pijesak ili čak nekoliko puta dnevno
 
Miris urina i fekalija brzo se proširi kućom, zato redovito čistite pijesak, po potrebi i nekoliko puta dnevno kako bi spriječili širenje mirisa. 

2. Dva puta tjedno mijenjajte pijesak
 
Čak i ako čistite svaki put nakon što vaša mačka koristi pijesak, o ipak s vremenom poprimi neugodan miris. Kako bi spriječili neugodan miris redovito bacajte pijesak, a kutiju operite sapunom i toplom vodom, osušite i u nju stavite svježi pijesak. Ne koristite sredstva na bazi amonijaka, jer će samo pogoršati miris.
 
3. Jednom godišnje zamijenite kutiju za pijesak
 
S vremenom mačje grebanje i vaše struganje lopaticom stvaraju male utore. Njih je teže sterilizirati i mogu zadržati neugodan miris koji ćete izbjeći tako što ćete jednom godišnje zamijeniti staru kutiju novom. 

4. Probajte s mirisima za prostor
 
Koristite miris za prostor koji ćete u maloj količini pošpricati po pijesku svaki put kada ga očistite. Pazite da miris ne bude intenzivan, jer neke mačke zbog toga mogu prestati koristiti pijesak. 
 
5. Nađite pijesak koji vam najbolje miriše
 
Mijenjajte vrste pijeska dok ne pronađete onaj koji vaša mačka najviše voli i koji ne zadržava mirise. 
 
6. Kutiju s pijeskom držite u prostoriji koja ima dobru ventilaciju
 
Najveća pogreška je da kutiju s pijeskom stavite u malu, tamnu i skrivenu prostoriju. To će samo omogućiti neugodnim mirisima da se nakupljaju. Uz to, ako mački nije ugodno koristiti pijesak, ona će si za to pronaći neko drugo mjesto u kući. Pijesak držite u prostoriji koju je lako prozračiti i koja ima dovoljno svjetla i prostora da se mačka po njoj kreće.  
 
 
 

Pročitajte više