Mačke ljubiteljice televizije

Foto: Shutterstock

IAKO se mačke ne mogu svrstati u pravu skupinu tv gledatelja, nije neobično da neke mačke budu zadubljene u tv program. 

Istraživanje koje je provedeno na mačkama iz azila koje su bile izložene televiziji otkrilo je da neke mačke mogu imati koristi od gledanja televizije kao oblika obogaćivanja, bez da ikada pogledaju kroz prozor. Mačkama se prilikom istraživanja pokazao niz slika i televizijski program koji je pokazivao ptice, glodavce i ribu, uobičajen mačji plijen u prirodi. 
 
Doktorica Jill Orlando, s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta Sjeverna Karolina smatra kako postoji više razloga zbog kojih mačke vole gledati televiziju. Neke od tih mačaka imaju snažan nagon za lov, pa ih privlači brzo pomicanje objekta preko ekrana. 
 
Televizija može biti privlačna i mačkama kojima je dosadno. Pobrinite se da vaša mačka ima dovoljno igračaka i otvorenih prozora, kako bi mogla izabrati vlastitu zabavu. 
 
Televizija ne može naštetiti mačjim očima, pa se ne morate brinuti što vaša ljubimica sjedi pred televizorom. Ali ako se vaša mačka uključi u radnju i poželi uloviti stvorenje s ekrana, vaša mačka i vaš televizor mogli bi završiti s ozljedama.  
 
Ako vaša mačka ima namjeru da "lovi" na televiziji, ne dozvolite joj da gleda televiziju bez nadzora. Ako možete, najbolje bi bilo da televizor držite na zidu, za slučaj da se mačka odluči na skok. Pozabavite se s mačkom koja je fokusirana na televiziju, jer ponekad mačke postaju frustrirane ako ne mogu ostvariti svoj nagon za lovom. Pokušajte joj odvući pozornost tako što ćete joj dati igračku prije nego što pokuša uloviti nešto na televiziji. Nikako nemojte poticati mačku da lovi miša s ekrana, koliko god vam se ta ideja činila zgodnom. 

Pročitajte više