Mačke staroga Egipta: Obožavani kult čije se ubijanje kažnjavalo smrću

Foto: Shutterstock, Wikimedia Commons

MAČKE su uz pse najpopularniji ljubimci na svijetu.

Njihova popularnost seže više od tri i pol tisuće godine u prošlost kada su stari Egipćani pripitomili afričku divlju mačku te je postavili na važno mjesto u svakodnevnom i religijskom životu.

Pripitomljavanjem i udomaćivanjem došlo je do promjene karaktera divlje mačke, što proizlazi iz dva važna faktora: nasljeđa i naučene tolerancije prema ljudima. Promjene su bile i fiziološke: mijenja se boja dlake koja više ne služi kamuflaži, smanjuje se mozak jer mački više nisu potrebni toliki instinkti za preživljavanje, a smanjuje se i čitav obujam tijela zbog promjene staništa i prehrane.

Kazna za ubijanje mačke: smrt



Kako su Egipćani počeli uzgajati mačke, njihov se broj povećao. Egipatskim je plemenima prije ujedinjenja bila zajednička totemska religija sa središnjim kultom neke životinje kojoj se divilo zbog njezinih atributa i vrijednih karakteristika. Štovanje mačke proizašlo je iz štovanja božice Bast koja je originalno bila prikazivana kao lavica, da bi njezin lik tijekom vremena "omekšao" te se počela povezivati s domaćom mačkom. Mačke su živjele i u vjerskim hramovima.

Mačke su štovali do tih razmjera da su ih mumificirali, a za njihovo ubijanje ljude kažnjavali smrću. Krajem 19. stoljeća jedan je egipatski zemljoradnik naišao na grobnicu od čak 80 tisuća mačjih tijela, od kojih veliki broj balzamiranih, smještenu u razdoblje 2000.-1000. godina prije nove ere. Egipćani su vjerovali da mumificiranjem pokojnikov "ka" pronalazi svoga domaćina te mu je omogućen zagrobni život.

Razvoj u nacionalno božanstvo

Kult mačke dosegao je vrhunac oko 500. godine prije nove ere nakon razvoja grada Bubastisa koji je bio vjersko središte božice Bast. U to se vrijeme razvila u nacionalno božanstvo. Znameniti povjesničar Herodot detaljno je opisao hram u tome gradu u kojemu je živio veliki broj svetih mačaka o kojima su brinuli svećenici. Populacija mačaka je bila vrlo velika pa su se povremeno održavala ritualna žrtvovanja mačića čija su se mumificirana tijela prodavala hodočasnicima.

Kult mačje božice Bast ukinut je dekretom 390. godine. Štovanje mačaka ubrzo je oslabilo, a danas se u Egiptu drže, kao i kod nas, kao kućni ljubimci i lovci miševa i štakora.

Pročitajte više