Maltipoo- preslatki križanac

Foto: Shutterstock 

MALTIPOO je jedna od malenih hibridnih pasmina koja svake godina dobiva na popularnosti. Maltipoo je nastao križanjem maltezera i pudlice, nudeći vlasnicima ovog psa najbolje od obe pasmine. Maltipoo je općenito malen pas, ulazi u kategoriju toy pasa, a teži oko 4 kg ili manje.

 
Kako ne postoji uzgajivačnica maltipoo pasmine niti su priznati kao posebna vrsta, ne postoje točno određene karakteristike koje moraju imati. Jedino što je svima zajedničko je da nose osobine maltezera i pudlice.
 
Pasmina nastaje križanjem maltezera i pudlice, parenjem dva maltipooa ili križanjem maltipooa s pudlicom ili maltezerom. Kako su maltezeri malena pasmina uvijek ih se križa s toy pudlicama ili mini pudlicama, nikad s onima standardne veličine.
 
Prva stvar koju pomislite kad vidite maltipooa je slatko. Ovi maleni psi imaju skladno tijelo, lijepu glavu i općenito privlačan izgled. Maltipoo se može pojaviti u različitim bojama, ovisno o boji pudlice. Većina maltezera je bijela, ivory ili neke druge blijede nijanse pa je to najčešća boja svih psića koji su križanci maltezera. Krzno može biti sličnije onom od pudlice, kovrčavo ili valovito, ali može biti i ravno, svilenkasto i dugačko kao kod maltezera.
 
I maltezeri i pudlice su pasmine koje se linjaju malo ili nimalo. Za pudlice se čak smatra kako imaju hipoalergijsko krzno. Križanjem ove dvije pasmine nastat će isto takvi maltipoo psići čije se krzno neće linjati i koji će biti podnošljivi alergičarima. 
 
Ova pasmina je izvrstan pas "za u krilo". Voli se nositi i maziti, a gotovo uvijek spava kraj svojih omiljenih ljudi. Iako nisu klasificirani kao brza i energetska pasmina i maltezeri i pudlice su relativno živahni i aktivni psi. Maltipoo treba kratke šetnje kako bi ostao zdrav i sretan. Važno je pravilno ih hraniti prehranom prikladnom za male pse kako ne bi postali pretili. 
 
Maltipoo ima veselu i vedru narav i općenito je oduševljen životom. Vole veliku količinu maženja i pažnje, ali i mirne trenutke pa nisu najprikladniji za obitelji s malom djecom koja još ne razumiju odnos sa psom. Prilično su glasni, često će lajati zbog uzbuđenja, na zvuk zvona ili kako bi privukli pozornost. Iako se ovo može donekle regulirati dresurom, ako tražite tihog psa Maltipoo svakako nije pasmina za vas.
 
Općenito su jako društveni i dobro se slažu s drugim psima i rado će se igrati čak i sa psima koji su puno veći od njih. Nisu nervozni i agresivni, a prijateljski se odnose i prema strancima, nakon što su odlajali početno upozorenje. 
 
Ako želite malenog, zaigranog psa, malo drugačijeg izgleda, a pri tom vam ne smeta malo buke u životu, ovo bi mogao biti pas za vas.  

Pročitajte više