Mijenjanje vode u akvariju: Kako i koliko često?

Foto: Shutterstock

ČAK i kada voda izgleda čisto, zamutite malo po njenoj površini i bit ćete šokirani količinom prljavštine. Odakle ona dolazi? Tijekom hranjenja riba komadići hrane padaju na dno akvarija i tu se raspadaju. U međuvremenu se pojedena hrana gomila u akvariju u vidu urina i izmeta, što također proizvodi smeće.

Pored neželjenih otpadaka koji su vidljivi golim okom, postoje i nevidljivi u formi nitrata i fosfata. Oni su štetni za ribe i čine ih podložnijima bolestima. Porast nitrata će usporiti rast vaših mladih riba, a može utjecati i na smanjenje reproduktivnih funkcija kod odraslih riba.

Nitrati također utiču na razvoj algi. Fosfati imaju sličan efekt. Mijenjanje vode je najbolji način da održavate razine nitrata i fosfata niskim. Otpaci nisu jedini razlog zbog kojega bi trebalo mijenjati vodu. Minerali su bitni za zdravlje vaših riba, kao i stabilan kemijski sastav vode.

S vremenom se oni ili iskoriste ili isfiltriraju. Ako se ne mijenjaju, pH vrijednost će opasti. Osim toga, nedostatak minerala će negativno utjecati na snagu i zdravlje riba. Redovito mijenjanje vode može se usporediti s davanjem vitamina djeci koji utiču na održavanje snage i zdravlja.

Koliko često?

Mijenjanje vode trebalo bi biti dijelom redovnog održavanja akvarija. Koliko ćete često to raditi ovisi o mnogim faktorima. Manji teško opskrbljeni akvariji će zahtijevati češće mijenjanje vode nego veći slabo opremljeni akvariji.

Savjetuje se mijenjanje 10-15 posto vode svakoga tjedna. Ako imate prilično opremljen akvarij, trebalo bi promijeniti 20 posto. Slabije opremljeni akvariji mogu izdržati do dva tjedna, ali to je granica preko koje se ne bi smjelo ići.

Neki ljudi misle da je dodavanje vode u akvarij isto što i mijenjanje vode. To, naravno, nije slučaj. Dodavanje vode ne uklanja otpatke pa se nemojte zavaravati da je voda čista samo zato što se dodali malo svježe vode u postojeću.

Savjeti za mijenjanje vode

• Pustite vodu da odstoji – na ovaj način će se razložiti rastvoreni plinovi koji inače mogu biti opasni za ribe. To će također dopustiti da se pH stabilizira prije nego što se ribe dodaju u akvarij.

• Ne čistite filter – Čišćenje pijeska remeti zdrave kolonije bakterija. Filter je druga lokacija na kojoj ove bakterije rastu. Ne bi bilo mudro da obje lokacije očistite istovremeno. Filter možete očistiti u između dva mijenjanja vode, piše portal Životinje.rs.

Pročitajte više