Ne ostavljajte pse u automobilu po vrućini!

Foto: Shutterstock

BROJNI ljubimci svakoga ljeta pate kada ih vlasnici ostave u vrućem automobili "samo na trenutak", dok obavljaju neke hitne obveze. Međutim, automobil se na vrućini, kako za djecu, tako i za ljubimce, pretvara u opasnu zamku.

Temperatura zraka u automobilu po vrućini se vrtoglavo penje

Temperatura zraka u automobilu po vrućini se penje mnogo brže nego što mislite. Ako je auto parkiran na suncu, a vani je temperatura od 25 stupnjeva, u automobilu će za nekoliko minuta biti 40 stupnjeva. Ako je vrućina veća, primjerice oko 35 stupnjeva, u autu za manje od 10 minuta može biti čak 50 stupnjeva.

Posljedice mogu biti katastrofalne. U najgorem slučaju životinja može uginuti od toplinskog udara. Jedna od posljedica je i teško oštećenje mozga koje može nastupiti već nakon desetak minuta.

Simptomi toplinskog udara


Pas pogođen toplinskim udarom je uznemiren, vrlo žedan, ima gustu pljuvačku teško dahće. Nema apetit, jezik mu je potamnio, malaksao je, ima povišenu temperaturu te u težim slučajevima krvavi proljev, povraćanje te je nekoordiniran. Ako primijetite simptome, odvedite psa veterinaru ili, u blažim slučajevima, dajte mu mnogo vode, i odvedite ga na hladnije mjesto.

Što učiniti ako vidite psa u automobilu po vrućini?


Naravno da ne smijete provaliti u tuđi automobil i pustiti psa. Možete nazvati policiju i lokalno društvo za zaštitu životinja, zapisati broj registracijskih tablica te opis automobila. Dok pas ne bude izvučen ili se ne vrati vlasnik, ne napuštajte ga.

Pročitajte više