Nije istina da svi psi vole plivati

Foto: Shutterstock
 
NAVIKLI smo na ideju da svi psi plivaju, zar ne? Zapravo, ima ih mnogo koji se boje vode i neće htjeti ući u niti jedno jezero/more/bazen... No, čak i ako pokazuje otpor, možete ohrabriti vašeg psa da bude opušteniji u vezi vode. 
 
Sve što vaš pas želi u životu jest - uživati. Moguće je da je trenutno skeptičan po pitanju vode, ali ako mu pokažete koliko to može biti zabavno, neće previše okolišati oko brčkanja. 
 
Vodite računa o temperaturi. Psi mrze hladnu vodu. Ako ćete ga suočiti s mlakom vodom, to će smanjiti njihov strah od ulaska u nju. Nipošto ga nemojte samo baciti u vodu! To će ga šokirati i još više uplašiti. 
 
Evo jedan savjet: prije nego što ga ispustite, umočite mu šapice koristeći cijelo vrijeme ohrabrujući ton i pokažite strpljenje. Za početak preskočite rijeku ili more. Prvi put trebao bi biti što smireniji. 
 
Počinite kod kuće. Strah od vode možda je nastao od načina na koji ga kupate. Može biti da mu ne odgovara jaki mlaz na tušu  koji ga udara.

Pokušajte kupanje učiniti zabavnim, koristeći toplu vodu. Također, nakon kupanja nagradite psa omiljenom poslasticom kako biste mu dokazali da je sve u redu.  

Pročitajte više