Novi član u obitelji: Kako pravilno upoznati mačića sa starijom mačkom?

Foto: Shutterstock

AKO ste se odlučili za još jednog četveronožnog člana u vašoj obitelji, budite sigurni da poduzmete sve odgovarajuće korake, kako bi vaši ljubimci bili sigurni i sretni.

1. Prije dovođenja mačića doma
 
Jedan od najboljih načina za ublažavanje takve situacije jest da svaku mačku unaprijed upoznate s mirisom one druge. To je najbolje učiniti preko deke te ostavite 7 dana da obje spavaju na onoj s mirisom one druge. Jedan od glavnih načina kako se mačke upoznavaju je upravo putem mirisa.
 
2. Prvi dani
 
Prvih nekoliko dana trebali bi držati mačke potpuno odvojene. Manja soba bit će idealna za novu mačku, a tek nakon nekoliko dana pustite pridošlicu u blizinu starije mačke, da vidite kako će ona reagirati. Budite blizu mačića, jer u slučaju da ga starija mačka želi napasti, morate biti u mogućnosti brzo ga primiti i skloniti na sigurno. Pritom možete nositi i rukavice, kako bi zaštitili svoje ruke od ogrebotina i ugriza. Čak i najmirnije i umiljate mačke ponekad izgube kontrolu kada budu suočene s novim članom u obitelji. Pokušavajte ih upoznati na taj način nekoliko puta, sve dok ne ostvarite svoj cilj, a to je da vaše mačke budu u istoj sobi bez da napadaju jedna drugu. Također, zapamtite: one ne moraju biti najbolji prijatelji, samo bi trebale naučiti živjeti u miru jedna s drugom.
 
3. Dok mačić malo ne naraste
 
Kad god ste odsutni i ne možete kontrolirati svoje ljubimce, izolirajte novog člana na neko mjesto, gdje nema vaše starije mačke. To će zadržati vašu stariju mačku od ozljeđivanja mlađeg člana, ali će i njega zadržati od penjanja, skakanja, žvakanja neprimjerenih stvari i isprobavanja novih, dok vas nema.

Pročitajte više