Novo istraživanje: Konji međusobno komuniciraju ušima

NOVO je istraživanje pokazalo da vrlo gipke uši koje konj može rotirati za gotovo 180 stupnjeva omogućuju tom velikom sisavcu ne samo da bolje čuje, nego i da komunicira s drugim konjima.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Sussexu otkrili su da se konj služi ušima kao sredstvom komunikacije, okrećući ih u različitim smjerovima. Istraživanje je objavljeno u časopisu Current Biology, a predmet je proučavanje ponašanja životinja i načina na koji su njihove društvene i komunikacijske sposobnosti evoluirale.

"Zanimalo nas je kako konji međusobno komuniciraju", izjavila je za BBC voditeljica istraživanja Jennifer Wathan. "Sposobnost shvaćanja što drugi pojedinac misli temeljna je vještina iz koje se razvijaju druge, kompleksnije sposobnosti", komentirala je.

Ona je s kolegicom Karen McComb izvela eksperiment na 72 konja koji su imali zadatak jedan drugome signalizirati iz kojih jasli trebaju jesti. Ispostavilo se da konji slijede ne samo poglede svojih srodnika, već i pravac koji pokazuju ušima. Pokus je napravljen s fotografijama konja u prirodnoj veličini koji su imali različite položaje ušiju ili pokrivene uši.

"Zbog svog egocentričnog pogleda na svijet, čovjek je previdio značaj gipkosti ušiju u komunikaciji među životinjama", istaknula je Wathan te dodala da konji imaju prilično bogat društveni život i razvijaju bliske odnose s drugim konjima te predstavljaju dobar materijal za istraživanje.

Pročitajte više