Odrežite mački kandže jednostavno i bez stresa

Foto: Shutterstock

KADA imate mačku podrezivanje kandži trebalo bi biti dio redovite rutine, ali je najčešće stvar koja izaziva strah kod mačaka i njihovih vlasnika. Previše puta pokušaj rezanja kandži završi ogrebotinama, vlasnikom koji krvari i preplašenom mačkom. Samo se jedan od pet vlasnika usudi bez straha podrezati mački kandže.

Ali podrezivanje je neizbježno, jer se tako sprečava urastanje kandži, ali i štiti vas i vaš namještaj od grebanja. Ne gubite nadu, jer doktorica Sophia Yin, životinjski biheviorist, kaže kako se mačići i odrasle mačke mogu naviknuti na rezanje kandži. 
 
Pripremite mačku za rezanje kandži tako što ćete je naučiti da leži na leđima. Dok je na leđima, konstantno je nagrađujte, donoseći poslastice ravno do njenog lica kako se ne bi morala micati. Kako se mačka s vremenom bude opuštala i osjećala ugodno, smanjite količinu nagrada. 
 
Kada ste savladali ležanje na leđima, naučite mačku da joj se diraju šape i kandže dok leži na leđima. Nježno stisnite njene šape, nudeći istovremeno nagradu. Dok držite šape, konstantno joj dajte poslastice kako bi mačka u početku samo mislila na hranu. Kada ne dirate šape, ne dajte nagradu. Na ovaj način povezuje se držanje šapa s pozitivnim stvarima za mačku.
 
Postupno povećavajte vrijeme za koje ćete šape držati u rukama, ali pazite da mačka uvijek bude opuštena. Stišćite šape i dodirujte ih škarama, ali nemojte rezati kandže. Neka u ovome sudjeluje dvoje ljudi: jedan koji će davati nagrade i drugi koji će držati šape.
 
Ako se vaša odrasla mačka boji škara, morate stvoriti pozitivan stav mačke prema škarama. Dr. Yin predlaže da škare stavite u blizini posude s hranom, kako bi mačka naučila povezati pozitivne događaje s pojavom škara.
 
Nije lako naučiti odrasli mačku da legne na leđa. Pronađite alternativni položaj u kojem će se vaša mačka osjećati ugodno. Nagradite mačku zato što leži, a nagrađujte je i dok joj dirate šape kako bi opustili mačku i naučili je da vam vjeruje. 
 
Počnite s jednom kandžom. Odrežite je i odmah ponudite nagradu. Ako mačka ostane smirena, nastavite s drugom kandžom. U jednoj seriji odrežite pet kandži, a zatim napravite pauzu. 
 
Koliko ćete često rezati mački kandže, ovisi o njoj samoj. Provjerite ih svakih nekoliko tjedana. Mačke koje borave vani ili redovito koriste grebalicu, ne trebaju često podrezivanje kandži. Ako imate osjetljiv namještaj koji se lako izgrebe, režite kandže češće.

Pročitajte više