Otkrijte u čemu je problem: Zašto papige čupaju svoje perje?

Foto: Shutterstock

OTKRIVAMO vam potencijalne razloge zašto ona to radi.

Jedan od najčešćih problema na koji se žale vlasnici papiga jest onaj čupanja perja. Također, taj problem može postati veći, ukoliko je papigica sklona i samoozljeđivanju, što podrazumijeva oštećivanje kože ili dubljeg tkiva kljunom ili noktima.
 
Ako ste u posljednje vrijeme primijetili da to radi i vaš ljubimac, u pitanju može biti nekoliko stvari. Kao prvo, to može ukazivati na neki veći problem, kao što su alergije, trovanje, infekcija, bolesti unutarnjih organa, hormonalni poremećaj ili genetika. Upravo zato je vrlo bitno da kad primijetite takvo ponašanje, papigu prvo odvedete veterinaru, kako bi on stručno utvrdio o čemu je riječ. Ako je zdrava, onda se radi o jednoj od sljedećih stvari. To može biti znak loše i pogrešne prehrane ili poremećaja u ponašanju.
 
Ako joj na tijelu nedostaje manja količina perja, to je sasvim normalna pojava kod ptica, koja se zove mitarenje. Ako postoji neki problem, vaša će papiga čupati perje ispod krila, s prsa i na trtici. 
 
Potencijalni razlozi takvog ponašanja:
 
1. Kavez nije dovoljno velik.
 
2. Kavez je prenisko ili previsoko. Ukoliko je prenisko, ovime vam vaša ljubimica pokušava predočiti strah od ostalih ljubimaca u kući, ako ih imate.
 
3. Kavez nema dovoljno igračaka, zbog čega je vašoj životinjici dosadno.
 
4. Kavez je na mjestu gdje je vrlo glasno, prometno i zagušljivo.
 
5. Ne dobiva dovoljno vaše pažnje ili osjeća vašu nervozu i stres.
 
6. Velika promjena, poput npr. nedavnog preseljenja.
 
7. Ne puštate ju svakodnevno van kaveza, zbog čega je ona frustrirana. 

Pročitajte više