Ovo niste znali o psećem njuhu

Foto: Shutterstock

KAO što mi očima upoznajemo svijet, tako to psi rade njuhom. Za razliku od nas, pomoću mirisa psi mogu otkriti niz brojnih informacija o osobi, drugoj životinji ili mjestu na kojem se nalaze.

Za vas smo izdvojili neke zanimljive činjenice koje možda niste znali.
 
1. Kada je u pitanju osjetljivost nosa, psi su nas pobijedili 
 
Dio nosa koji je zadužen za otkrivanje mirisa kod pasa je 37 puta veći nego kod ljudi. Dio mozga koji prerađuje podražaje koji dolaze iz nosa, kod pasa je mnogo veći i složeniji od istog područja ljudskog mozga. 
 
2. Mi psima zapravo ne mirišimo
 
Ma koliko mi bili čisti i mirišali na sapune, parfeme i dezodoranse, mi i dalje ne mirišimo našim psima. Svaki čovjek ima jedinstven miris, što je sasvim dovoljno da nas pas razlikuje od bilo koje druge osobe. 
 
3. Ne možete prevariti svog psa 
 
Istraživanja su pokazala da vrlo vjerojatno psi mogu osjetiti strah, anksioznost pa čak i tugu. Hormoni su neprimjetni za naše noseve, ali ih psi očigledno znaju dobro prepoznati. Pored toga, strah ili anksioznost često su praćeni ubrzanim radom srca i krvotoka pa tako i supstance koje nas odaju brže stignu na površinu kože. Ako pokušavate sakriti svoje osjećaje uz povremeni osmijeh, možda ćete prevariti vaše prijatelje, ali ne i vašeg četveronožnog prijatelja. 
 
4. Njuškanje urina i izmeta 
 
Dovoljno je samo da pomiriši urin ili izmet nekog drugog psa i saznat će puno o njemu. Iako je nama to vrlo odbojno i odvratno, na taj način psi saznaju da li je na tom mjestu nedavno prošla ženka ili mužjak, kada je taj pas prošao i da li je dobroćudan ili ne, koliko ima godina… 
 
5. Vaš pas ima jedinstven nos 
 
Bore i ispupčenja u kombinaciji s oblikom, čine jedinstveni otisak nosa vašeg psa, baš kao što i ljudi imaju jedinstvene otiske prstiju. 
 
Izvor: Životinje.rs

Pročitajte više