Pet znakovnih naredbi kojima trebate naučiti psa

Foto: Shutterstock

PRIČAJTE rukama! Osim što izgovarate pojedinu naredbu kao što je sjedni, lezi, čekaj i slično, izaberite i gestu rukom koju ćete koristiti uz svaku od ovih naredbi. Sami odaberite gestu koju želite, ali jednom kada ju odaberete važno je da je se pridržavate. Evo nekoliko standardnih znakovnih naredbi koje se koriste u dresuri psa kako bi vam poslužile kao primjer i inspiracija. 

 
Sjedni
 
Podignite ruku i ispružite kažiprst prema gore. Dok uvježbavate ovaj trik, pazite da vam ruka iz svog prirodnog položaja uz tijelo dođe u ovaj položaj koji označava naredbu. 
 
Dolje/lezi
 
Ovu naredbu potkrijepite ispruženim dlanom koji je okrenut prema dolje. Ako pas ne razumije ovakvu naredbu, pomaknite dlan dolje prema podu kako bi mu pokazali gdje da ide.
 
Dođi
 
Tipični savijeni kažiprst kojim pozivate djecu da dođu funkcionira i za psa. Iako za ovu naredbu možete koristiti bilo koji prst, to može zbuniti psa koji uči naredbe znakovima koje uključuju cijelu ruku. Zato je najbolje koristiti kažiprst kako bi ga dozvali. 
 
Ostani
 
Držite ruku podignutu, s dlanom okrenutim prema van i prema naprijed. To je univerzalni znak za "stop" i psi ga lako nauče.
 
Donesi
 
Ovo je ključna komanda u igri dodavanja. Uz verbalnu narednu, okrenite dlan prema psu, u razini njegovih očiju, tvoreći tako mjesto za primanje predmeta kojeg će pas spustiti točno u vašu ruku. 
 
 
Kako bi naučili svog psa znakovne naredbe, prvo ih koristite s riječima, a zatim polako izbacujte verbalne naredbe sve dok pas nije sposoban učiniti što želite bez da otvorite usta. 

Pročitajte više