Pitajte stručnjaka: Je li opasno kad pas odjednom počne često kašljati?

Foto: Shutterstock

VETERINARKA Mirna Žeželj iz Specijalističke veterinarske prakse Bojanić petkom odgovara na pitanja o vašim ljubimcima. Danas odgovara na pitanje o psu koji je počeo često kašljati.

Pitanja šaljite na ljubimci@index.hr te svakoga petka očekujte po jedan odgovor u rubrici Index Ljubimci.

"Kašlje kao da joj je nešto zapelo u grlu"

Moja mješanka terijera stara dvije godine posljednjih se dana često zakašljava. Kašalj zvuči kao da joj je nešto zapelo u grlu. Svaki put provjerim i u grlu nema ničega. Osim toga je dobro raspoložena, ima normalan apetit i nema nikakvih drugih problema. Trebam li je odvesti veterinaru, može li to biti opasan problem? Zorana K.

Kašalj može biti simptom mnogih bolesti

Poštovana,

Kašalj je obrambeni mehanizam organizma, naglo i snažno izbacivanje zraka iz dišnog sustava popraćeno karakterističnim zvukom. Kašalj pomaže da se iz dišnog sustava izbace nakupljeni sekreti, strane čestice ili iritansi. Najčešće je rani znak razvoja bolesti dišnog sustava, normalna reakcija na infekciju, opstrukciju ili bilo kakvu abnormalnost u dišnom sustavu.

Kašalj se može pojaviti radi virusne, bakterijske ili gljivične infekcije u dišnom sustavu, može biti znak alergije, parazitarnih invazija, može biti simptom srčane bolesti, simptom stranog tijela u dišnom sustavu ili opstruktivne bolesti dišnog sustava.


Najbolje bi bilo da ne čekate nego posjetite veterinara. Prije kompletnog kliničkog pregleda , pretraga krvi i eventualnih drugih dijagnostičkih pretraga veterinar će Vas pitati za povijest bolesti. Koliko kašalj traje, tip kašlja (je li kašalj glasan, tih, dubok, visok, suh, vlažan) i vrijeme kada se kašalj pojavljuje usmjerit će veterinara u dijagnostici bolesti i terapiji pa mu svakako recite sve što ste primijetili.

Lijep pozdrav,

Mirna Žeželj dr.vet.med.
Veterinarska praksa Bojanić
Facebook: VET.BOJANIC

Pročitajte više