Pitajte stručnjaka: Kako pomoći mački koja iskašljava grumene dlaka?

Ilustracija: Shutterstock

VETERINARKA Mirna Žeželj iz Specijalističke veterinarske prakse Bojanić redovito, svakoga petka, odgovara na pitanja o vašim ljubimcima. Danas ju je za pomoć zamolila nešto manje iskusna vlasnica mačke koja iskašljava grumene dlaka, a zabrinutu gazdaricu zanima je li to normalno i može li joj kako pomoći.

Pitanja šaljite na ljubimci@index.hr te svakoga petka očekujte po jedan odgovor u rubrici Index Ljubimci.

"Mačka mi iskašljava grumene dlaka, je li to normalno i što mogu učiniti?!"

Poštovana doktorice,

imam prvu mačku u životu, dobila sam je od susjede koja se odselila u inozemstvo. Stara je pet godina. Općenito se dobro prilagodila promjeni, ali sam primijetila da ponekad iskašljava grumene dlaka. Je li to normalno i trebam li nekako reagirati?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,

B.L.

Poštovana,

mačke su životinje koje same sebe uređuju lizanjem dlake. Normalno je da tijekom uređivanja dlaka koja im ostane na jeziku bude progutana. Povremeno izbacivanje dlake nije nešto oko čega biste se trebali brinuti. No, često povraćanje (više puta tjedno ili svaki dan) može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema kao što su upale probavnog sustava, začepljenje probavnog sustava dlakom ili drugim stranim tijelom, infestacija parazitima, dijabetes, bolest bubrega, bolest štitnjače ili strana tijela u probavnom sustavu. Tada biste se trebali obratiti Vašem veterinaru radi pregleda, dijagnostike i liječenja.

Kako Vi možete pomoći ?


Redovito, svakodnevno češljanje je najučinkovitija i najjeftinija metoda kojom možete pomoći Vašoj mački da manje izbacuje dlaku. Češljanjem ćete ukloniti otpalu, mrtvu dlaku i smanjiti količinu dlake koju mačka proguta dok se uređuje. Na tržištu postoje hrana i dodaci prehrani u obliku paste s probavnim vlaknima koja pomaže u održavanju zdravlja probavnog sustava i pasažu unesene dlake kroz probavni sustav. Također, svojoj maci možete posaditi mačju travu. Većina mačaka će rado pojesti ponuđenu travu, a celuloza iz trave će poboljšanjem peristaltike pomoći u eliminaciji dlake iz probavnog sustava.

Lijep pozdrav,
Mirna Žeželj dr.vet.med.
Veterinarska praksa Bojanić
Facebook: VET.BOJANIC

Pročitajte više