Pitajte stručnjaka: Kako prilagoditi prehranu za psa s dijabetesom?

Foto: Shutterstock

VETERINARKA Mirna Žeželj iz Specijalističke veterinarske prakse Bojanić petkom odgovara na pitanja o vašim ljubimcima. Danas odgovara na pitanje o prehrani starijih pasa s dijabetesom.

Pitanja šaljite na ljubimci@index.hr te svakoga petka očekujte po jedan odgovor u rubrici Index Ljubimci.

Kako hraniti starijeg psa s dijabetesom?

Imam mješanca starog devet godina kojemu je dijagnosticiran dijabetes. Prepisan mu je inzulin, ali zanima me i trebam li nekako prilagoditi njegovu prehranu novoj bolesti.

Pozdrav,

T.L.


Hrana sa smanjenom koncentraciju masnoća i povećanom koncentraciju vlakana i složenih ugljikohidrata

Poštovani,

Dijabetes melitus je bolest koja se javlja kod pasa radi nemogućnosti beta stanica gušterače da proizvode inzulin ili dovoljnu količinu inzulina koji bi regulirao šećer - glukozu u krvi. Javlja se najčešće kod pasa srednje do starije dobi, prosječno u dobi od osam godina. Javlja se češće kod ženki, mogu oboljeti sve pasmine pasa, no neke pasmine su podložnije riziku oboljenja, npr. minijaturni šnauceri, pinčevi, pudle, jazavčari, biglovi, samojedi i Cairn terijeri.

Simptomi dijabetesa su pojačana žeđ, pojačano mokrenje, pojačan apetit, gubitak težine unatoč dobrome apetitu, glukoza u urinu, ketonska tijela u urinu. Ako se bolest ne liječi ili terapija nije odgovarajuća, mogu se javiti znakovi dijabetičke ketoacidoze koji se očituju dehidracijom, povraćanjem, općom slabošću, depresijom, čak komom i smrću.


Dijabetes je neizlječiva bolest kod pasa, ali se može kontrolirati redovitim aplikacijama inzulina u dozama i intervalima koje određuje veterinar. Uz inzulin, prehrana i redovita vježba su vrlo bitne komponente same terapije.

Prehrana bi trebala zadovoljiti nutritivne potrebe psa, biti takvog sastava koji omogućuje polagano otpuštanje glukoze u krv nakon hranjenja. Idealno bi bilo hraniti psa hranom koja ima smanjenu koncentraciju masnoća i povećanu koncentraciju vlakana i složenih ugljikohidrata. Također, hrana bi trebala biti takve kalorijske vrijednosti koja bi pomagala održavati optimalnu tjelesnu težinu jer je debljina otežavajući faktor u kontroli same bolesti.

Rutina prehrane je isto tako bitna. Najbolje je hraniti psa dva puta na dan, prije iinjekcijeinzulina. Hranite psa točno određenom količinom hrane koja je navedena na pakiranju za njegovu težinu. Na tržištu postoji posebna medicinska hrane koja je nnamijenjenapsima dijabetičarima. U suradnji sa svojim veterinarom pronađite koja hrana bi najbolje odgovarala Vašem psu.

Lijep pozdrav,

Mirna Žeželj dr.vet.med.
Veterinarska praksa Bojanić
Facebook: VET.BOJANIC

Pročitajte više