Pitajte stručnjaka: Kako se riješiti upornih buha?

Foto: Shutterstock

VETERINARKA Mirna Žeželj iz Specijalističke veterinarske prakse Bojanić redovito petkom odgovara na vaša pitanja o ljubimcima. Danas pomaže vlasniku psa koji se nikako ne može riješiti buha.

Pitanja šaljite na ljubimci@index.hr te svakoga petka očekujte po jedan odgovor u rubrici Index Ljubimci.

Buhe koje nikako ne žele otići

Poštovana,

Moj pas ima buhe, okupala sam ga u šamponu protiv buha pred tjedan dana, ali ih još uvijek nalazim kako hodaju po njemu. Šta mi je raditi?

Unaprijed hvala na odgovoru.


Poštovana,

Tijekom toplijih mjeseci buhe mogu postati ozbiljan problem vlasnicima pasa i mačaka.

Buhe su mali smeđi insekti, veličine glavice pribadače, bočno spljošteni, bez krila, ali s jakim stražnjim nogama prilagođenim za skakanje. Hrane se krvlju životinja, jedu dva do tri krvna obroka dnevno. Nisu vrsno specifične, tj. mogu prelaziti s jedne vrste životinje na drugu, a ako ih je velik broj, čak i na čovjeka.

Razvojni ciklus buhe traje dvadesetak dana, no u nepovoljnim uvjetima za buhe se produljuje čak i do 20 tjedana. Buha svoja jajašca ostavlja u okolini životinje, gdje životinja obitava ili se kreće. Iz jaja se razvijaju ličinke koje su u okolišu životinje, a hrane se organskom tvari, ljuskicama kože, čak i izmetom odraslih buha. Ličinke se nakon nekog vremena zakukulje. Iz kukuljice nakon desetak dana u povoljnim uvjetima izlazi odrasla buha. Odrasle buhe žive nekoliko tjedana.


Ugriz buhe kod životinja izaziva svrbež, iritaciju, nemir, a dlaka je neuredna. Može se javiti i alergijska senzibilizacija na slinu buha koja se očituje znakovima alergijskog dermatitisa te se i zakomplicirati sekundarnim bakterijskim infekcijama – nastaje hot spot ili površinska gnojna upala kože. Najčešće se buhe na životinji zadržavaju u području oko repa, na trbuhu i unutarnjoj strani stražnjih nogu.

Kako ih se riješiti?

Poznavajući razvojni ciklus buhe jasno je da se liječenje buhavosti ne svodi samo na tretiranje buha na životinji, nego i na tretiranje okoliša gdje životinja obitava.

Na tržištu postoje mnogi preparati za tretman buha u obliku ampula ili ogrlica. Najbolje bi bilo uzeti preparat koji ima i adulticidno i larvicidno djelovanje, tj. djeluje i na odrasle oblike i na ličinke buha. Također, ako u blizini postoje druge životinje koje bi mogle biti infestirane buhama, tretirajte i njih.

Okoliš životinje bi trebalo temeljito usisati, oprati dezinfekcijskim sredstvom, prostirke ili dekice na kojima životinja spava oprati u stroju za rublje na 90 stupnjeva te cijelo područje tretirati insekticidom. Posebnu pažnju obratite na utore između pločica ili daščica na parketu.

Kada se riješite buha, nastavite provoditi preventivu tijekom cijele godine.

Mirna Žeželj dr.vet.med.
Veterinarska praksa Bojanić
Facebook: VET.BOJANIC

Pročitajte više