Pitajte stručnjaka: Koliko i kako hraniti štenca?

Foto: Shutterstock

VETERINARKA Mirna Žeželj iz Specijalističke veterinarske prakse Bojanić redovito, svakoga petka, odgovara na pitanja o vašim ljubimcima. Danas odgovara na pitanje o količini i kakvoći prehrane štenca.

Pitanja šaljite na ljubimci@index.hr te svakoga petka očekujte po jedan odgovor u rubrici Index Ljubimci.

Koliko hraniti štene stafordskog terijera?

Imam štenca stafordskog terijera starog tri mjeseca i nisam siguran koliko bih ga trebao hraniti. Naime, prije sam imao mješanca manje građe (oko sedam kilograma), koji nije mnogo jeo pa sam i štenca nastavio hraniti otprilike istom količinom hrane, ali namijenjene štencima. Kako se ovdje radi o većoj pasmini, strah me da će staford ostati gladan. Kolika je idealna količina hrane dnevno za tu pasminu u štenećoj dobi, a kolika u odrasloj? Hvala lijepo.

Anonimni čitatelj

Štencima treba posebna hrana, raspoređena u tri obroka dnevno

Poštovani,

Prehrana kod štenadi bi trebala zadovoljavati energetske potrebe za rast i razvoj te fizičku aktivnost šteneta. Bitno je hraniti štene hranom namijenjenom štencima zato što hrana za odrasle pse ne može zadovoljiti potrebu za proteinima, masnim kiselinama, vitaminima i mineralima.

Pri izboru hrane obratite pažnju na sastav. Prva sirovina navedena je ona koje ima najviše, a to bi trebalo biti meso. Pokušajte izbjegavati hranu koja sadrži mesne prerađevine i kukuruz. Takva se hrana ne iskorištava najbolje u organizmu, a velika količina se izbaci stolicom neprobavljena. Na kraju će pas pojesti veću količinu jer njegove nutritivne potrebe nisu do kraja zadovoljene.


Kvalitetnija hrana se, s druge strane, bolje iskoristi u organizmu i zadovolji prehrambene potrebe šteneta čak i s količinski manjim obrokom. Na poleđini svake hrane postoji tablica u kojoj je navedena količina hrane koju štene određene starosti i kilaže treba dnevno pojesti. Ako se budete držali propisane količine, ne možete pogriješiti.

Štencima do šest mjeseca starosti najbolje je davati tri obroka dnevno, nakon šestog mjeseca prijeđite na dva obroka i tako neka se hrani do kraja života.  

Lijep pozdrav,

Mirna Žeželj dr.vet.med.
Veterinarska praksa Bojanić
Facebook: VET.BOJANIC

Pročitajte više