Pjevajuća papiga: Raspjevana i nježna australska ljubimica

Foto: Shutterstock

PJEVAJUĆA papiga (Psephotus haematonotus) jedna je od više vrsta tzv. travnatih papiga koje žive širom unutrašnjosti Australije uz rubove šuma u nepreglednim savanama, u blizini potoka ili rijeka. Te su papige vrlo elegantne, sve ih karakterizira dug, plosnat rep. Najpoznatije su po prekrasnom glasanju koje podsjeća na kanarinčevo.

Pjevajuća papiga velika je oko 28 centimetara. Dolazi nam iz jugozapadnih dijelova Australije. Postoje dvije podvrste koje se razlikuju po jačini zelene boje kod ženki i veličini crvenih polja na trtici kod mužjaka. Kljun im je plavkastosiv.

Mužjak


Mužjak ima zelena prsa i glavu te žuti trbuh. Dugi plosnati rep mu je zelen, a podrepak svijetloplav. Letno perje je plavkasto. Na trtici ima veliko crveno polje. Na korijenu krila manje je polje žućkaste boje.

Ženka


Ženke su tamnozelene sa smećkastim odsjajem. Na rubovima krila i trbuhu perje ima žućkasti odsjaj. Dugim uzgojem dobivene su i druge boje, tako da ženke mogu biti i žute, a mužjaci u nekoliko boja.

Ova papiga već od rane mladosti ima svoje prave boje, samo u nešto slabijem intenzitetu.

Temperament


Vrlo su raspjevane, ali i vrlo plahe i nježne. Dosta su nepovjerljive, a najsretnije su u paru kada njihova ljupkost potpuno dolazi do izražaja.

Uvjeti


Ovu papigu treba, kao i većinu drugih, držati izvan propuha i direktnih sunčevih zraka.

Pročitajte više