Pogledajte plesne trikove divovske ulješure s roniocem

Foto: Screenshot Youtube

ULJEŠURA s dužinom do 18 metara i 50 tona, najveći je kit zuban, ali i najveća životinja sa zubima na Zemlji.

Njihova glava čini 1/3 njihovog tijela, a njihov mozak je veći od mozga bilo koje životinje, koja je ikada živjela na zemlji. Ulješure žive u svim oceanima, a unatoč kitolovu u prošlosti, zbog čega im je brojno stanje i danas prilično malo, ove "zvijeri" tu i tamo dopuste da im se približi pokoje ljudsko biće.
 
No, jednom čovjeku čak su dopustili da razvije odnos s njima. Radi se o roniocu Andrewu Armouru, koji je čak dobio nadimak njihovog "šaptača". Andrew je to pokazao i jednoj turističkoj skupini, koju je vodio, među kojima je bio i podvodni fotograf Scott Belt, koji je ovu malu seansu zabilježio kamerom.
 
I dok su neki kitovi prisiljeni izvoditi trikove u zabavnim parkovima, ovaj je mogao otplivati kad god je htio. No, nije. Umjesto toga, zastao je, kako bi s Andrewom izveo nekoliko trikova.
 
"Počeo sam plivati s kitovima u ranim 90-im godinama. Cijeli taj performans mora biti interakcija, u kojoj mogu uživati i oni. To je ono što moj rad čini uspješnim, iako je za to trebalo puno vremena", otkrio je Andrew.
 
Njihov mali ples ostavio je turističku grupu bez daha, jer nitko od njih nije niti slutio što ih očekuje. 
 
"Bio sam potpuno iznenađen onime čemu sam svjedočio i što sam uhvatio na videu. Bilo je gotovo nevjerojatno gledati kitovu vrtnju na zapovijed vodiča", otkrio je fotograf.
 
Uvjerite se sami.
 
Zanimljivost! Ulješurina glava ispunjena je organom, kojeg nazivaju spermaceti organ. Čitav organ ispunjen je tvari, koja svojom konzistencijom podsjeća na spermu pa su je rani kitolovci tako i nazvali. Englesko ime za ulješuru je tako "Sperm Whale". Iako je taj organ već dugo poznat, njegova uloga u životu ovog kita je i danas nejasna.

Pročitajte više