Posjetili smo AkTer fest: Pogledajte što smo sve imali prilike vidjeti

Foto: Privatne fotografije

PROŠLOG vikenda posjetili smo AkTer fest - izložbu akvaratistike i teraristike u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma.

U sklopu toga, svi posjetitelji bili su u mogućnosti vidjeti brojne terarije s jedinstvenim primjercima guštera, zmija, paukova, insekata i kornjača – poput pitona dugačkog tri i pol metra,varana, tegua, kameleona,  boa, pitona i sličnih. Mi smo za vas odabrali nekoliko najzanimljivijih primjeraka.

1. Nazubljena mošusna kornjača
 
Ova vrsta kornjače podrijetlom je iz Louisiane u SAD-u, a može živjeti i do 40 godina. Naziv je dobila prema po svom obra,benom mehanizmu, žlijezdama oko stražnjih  nogu, koje ispuštaju mošusan miris. Također, ove kornjače nisu dobri plivači pa u akvariju trebaju imati dosta kamenja, bilja i panjeva po kojem će se penjati po zrak.
 
 
2. Teksaška štakorica
 
Samo ime govori čime se ova bijela vrsta hrani. Stanište joj  je istočni i središnji SAD, a može narasti i do 250 cm te živjeti i preko 20 godina.
 
 
3. Crveni tegu
 
Ovakvu vrstu guštera naći ćete na području Brazila, Paragvaja, Urugvaja te istočne Argentine te je on ujedno i najveća vrsta tegua. Mladunci se rađaju sa smaragdno zelenom bojom s crnim oznakama do polovice vrata, no ta boja nestaje sa svakim presvalačanjem te prelazi u crnu.Veličine je 90-130 cm, a hrani se raznim vrstama mesa, voćem i povrćem.
 

4. Burmanski piton
 
Svakako jedna od najvećih zvijezda ovogodišnje akTer festa je žuti Burmanski piton, koji može narasti do 490 cm i to kada su u pitanju ženke, što je čini jednom od najvećih zmija na svijetu. Zbog mnoštva jedinki u zatočeništvu, razvili su se mnogi različiti morfovi i boje (albino, zelena, granit, tigar). Ova se vrsta uglavnom prehranjuje glodavcima te ponekom malom svinjom.
 
 
5. Leopard Gekon
 
Ovaj preslatki gušter zanimljivih boja, može narasti do 20 cm, a uglavnom nastanjuje pustinjske predjele srednje Azije. Zanimljivo je da nikad ne smijete kupovati dva mužjaka za isti terarij, jer će se oni boriti do smrti.
 
 
6. Kineski vodeni zmaj
 
Ova vrsta dolazi sa područja južne Kine, Tajlanda, Vijetnama i Kambodže, a njihova boja varira od svjetlo mint zelene do tamno zelene sa kosim blijedo zelenim i tirkiznim crtama sa svake strane. Ima jako oštre zube, ali zbog svoje blage naravi, rijetko će ugristi čovjeka. Prehranjuje se cvrčcima, glistama, skakavcima i manjim ribama.
 
 
 
7. Tokay Gekon
 
Ovo je drugi po veličini gekon, koji može narasti i do 35 cm. Plave je boje s crvenim točkama te je poznat po svojoj izuzetnoj agresivnosti.
 
 
8. Kraljevski piton
 
Radi se o zmiji s najvećim brojem morfova, što prirodnih, što "dizajnerskih". Ime je dobila zbog legende da ju je kraljica Kleopatra nosila oko ruke. Može narasti do 150 cm, a prehranjuje se glodavcima i pticama.
 
 
9. Bradata agama
 
Ovaj gušter dolazi iz područja centralne Australije. Može narasti i do 50 cm, a specigičan je upravo po svojoj bradi, koja ne može ostati neprimijećena.
 
 
10. Stepski varan
 
Boja njegove kože i uzorci na istoj ovise o lokalitetu i podlozi na kojoj živi. Tijelo je prekriveno velikim ljuskama: obično ima manje od 100 ljusaka na sredini tijela, rep s dva grebena te nos smješten na sredini, između očiju i vrha njuške. Jede žohare, račiće, ribice te prepelice i njihova jaja.
 

Pročitajte više