Pravila upoznavanja s nepoznatim psom

Foto: Shutterstock

I DOK za vašeg ljubimca znate mjesta na kojima se voli maziti, budite oprezni prilikom maženja psa kojeg ste sreli po prvi put.

Jučer smo vam otkrili mjesta na kojima se vaš pas obožava maziti i ona mjesta na kojima je ljudska malo manje dobrodošla. No, kada je u pitanju nepoznat pas, vrijede neka druga pravila, jer ne vole svi psi dodire.
 
Govor vašeg tijela mora biti takav da potakne psa da vam priđe po svojim uvjetima. Okrenite svoje tijelo u stranu i izbjegnite izravan i dug kontakt očima. S više sumnjičavim psima, klečanje može biti najbolji način. Također, nipošto nemojte nepoznatom psu pristupati tijelom iznad njega. Umjesto toga, dođite mu sa strane.
 
Kad se pas krene približavati, polako ispružite ruku na neko neutralno područje. Ako se on odmakne, okrene, zakopa na mjesto ili šćućuri, ne želi da ga pomazite. Imajte na umu da kad se pas približava, to ne mora nužno značiti da se on želi pomaziti - možda vas jednostavno želi samo pomirisati.
 
Ako vam se ipak približi, velika je mogućnost da će se baciti na leđa i početi kotrljati pred vama. No, nemojte biti u iskušenju da mu počnete maziti trbuh. Iako to označuje pokornu gestu i vi mu želite samo dobro, diranje u ovakvom osjetljivom položaju, moglo bi psa učiniti da se osjeća ugroženim ili uzrujanim.
 
Brzina i intenzitet, s kojim ga dodirujete, također može utjecati na pseće emocije. Spori dodir i lagani pritisak u smjeru psećeg krzna uglavnom su odlično primljeni . Brza i plitka maženja ili približavanje psu kao da ćete se pohrvati s njim, mogli bi uznemiriti psa ili izazvati ga da vas jednostavno izbjegne.

Pročitajte više