Pravila za izbjegavanje ogrebotina: Kako podignuti i držati mačku?

Foto: Shutterstock

I ZA to postoji pravilni način, osim ako ne želite da vaše ruke i ostatak tijela krase ružne ogrebotine.

Kao prvo, imajte na umu da se neke mačke ne vole uopće držati u rukama pa čak i one koje se vole maziti s vremena na vrijeme. Pa prije nego ju podignete, proučite govor njezinog tijela: mačke sa spuštenim repom i spljoštenim ušima, one su s kojima to ne biste trebali pokušavati.
 
Kada se približite mački, baš kao i kod psa, dopustite joj da vas ponjuši, kako bi se lakše navikla na vaš miris i prisutnost.
 
Jednu ruku iskoristite tako što ćete ju nježno staviti ispod njezinih prsa i trbuha, odnosno iza njezinih prednjih nogu, a s drugom rukom joj nježno primite stražnje noge te ju podignite tako s obje. Zatim ju privucite na svoja prsa.
 
"Što više točaka na njezinom tijelu bude dodirivalo točke na vašem tijelu, to će se mačka osjećati ugodnije i opuštenije", savjetuju stručnjaci. Baš nikada nemojte primati mačku za vrat ili prednje noge. Podizanje na pogrešni način može izazvati da se vaša ljubimica osjeća vrlo nelagodno te da se čak i ozljedi. 
 
Također, imajte na umu da je svaka mačka drugačija te se svaka najviše voli držati na drugačiji način, zato ju nemojte pokušavati sami namjestiti u određenu poziciju. Vaša ljubimica najviše će se uznemiriti i uplašiti ako nema kontrolu nad situacijom i kad ima ograničenu mogućnost za bijeg pa ju ne pokušavajte držati protiv njezine volje.
 

Pročitajte više