Pseća Pepeljuga: Jorkširski terijer

Foto: Shutterstock

PRIČA o ovoj pasmini je gotovo klasična priča o Pepeljugi. Danas su ovi psi obučeni, s frizurama i sjajnim ogrlicama pratitelji su mnogih slavnih i bogatih. Ali njihova sudbina u prošlosti nije izgledala ovako blistavo. U početku ovi psi su bili radni psi. Njihovo porijeklo je prilično nepoznato, jedino se zna da je njihova primarna svrha bila da love štakore u tvornicama, rudnicima i mlinovima u okolici Yorkshirea u Sjevernoj Engleskoj za vrijeme Industrijske Revolucije. Smatra se kako je ova pasmina nastala kao mješavina nekoliko pasmina malih terijera. Nakon pojavljivanja na izložbi 1870. ova pasmina se i službeno naziva Jorkširski terijer. 

 
U Viktorijansko doba ova pasmina prestaje biti lovac na štakore i počinje grijati krilo elitnim slojevima. Njihovoj popularnosti pogodovalo je što su inteligentni, energični, lijepog izgleda i privrženi prema vlasnicima. Nepovjerljivi su prema strancima i imaju izvrstan sluh, što ih čini dobrim čuvarima. Idealni su za stanove iako se mogu prilagoditi i životu na otvorenom. Nisu dobar izbor za obitelji s djecom.
 
Poznat je njihov karakter koji se često prezentira kao tvrdoglavost i nedruštven odnos prema drugim životinjama. Jednostavno, ovi psi za sebe misle da su previše "cool" da bi se družili s drugim vrstama. 
 
Kinolioški savez ovu pasminu opisuje kao urednu i proporcionalnu, s glavom koju drži visoko podignutu što mu daje dodatan osjećaj samopouzdanja. Njuška mu je srednje veličine, crni nos i mala plosnata glava, malene uši i tamne oči, ali sve je skladno i uravnoteženo. Težina ne prelazi 3 kilograma.
 
Njegovo krzno čini duga, čvrsta, sjajna i svilenkasta dlaka koja ima kombinaciju zlatnih dijelova na glavi, prsima i udovima. Često se rađaju crni, ali u roku godine dana razviju standardnu boju krzna. Dlaka na vrhu glave je dugačka pa je se često veže mašnicom kako bi pas lakše vidio. 
 
Ovi psi jako pate od hladnoće, zato je zimi kaputić glavni dodatak za jorkširskog terijera. 
 
Od psa radničke klase koji je lovio štakore do luksuznog pratitelja elitnih slojeva, danas je jedini miš kojeg ova pasmina lovi onaj na baterije. 

Pročitajte više