Pseći obrok s vašeg stola

Foto: CPG

KAO odgovoran i informiran ljubitelj pasa, sigurno znate da hrana za ljude nije dobra za zdravlje vaše životinje. Takva prehrana uzrokovat će debljinu i ugroziti zdravlje psa, posebno ukoliko mu nudite isključivo namirnice sa svog stola. To su uglavnom jela s visokim postotkom ”loših” masti, začinjena hrana (ljuto, kiselo, slano...), a tu su i neizbježni ostaci kolača...
 
Međutim, postoje i namirnice s vašeg jelovnika koje su čak poželjne za vašeg ljubimca. Bitno je da su pripremljene na odgovarajući način, u skladu s potrebama pasa. Evo deset namirnica iz ljudske prehrane koje može jesti i vaš pas!
 
Jogurt
 
Ovaj mliječni napitak odličan je izvor kalcija i proteina. Kada birate jogurt koji ćete podijeliti sa psom, uvijek uzmite onaj bez šećera (voćni je strogo zabranjen!) koji sadrži aktivne probiotičke bakterije i nema šećera.
 
Ako je vaš pas sklon debljanju ili je već punašan, odaberite jogurt sa smanjenim sadržajem mliječne masti. Mnogim psima odgovara jogurt bez laktoze, koji je dobar izvor minerala a ne opterećuje njihov probavni sistem.
 
Sjeme lana
 
Omega-3 masne kiseline moraju biti zastupljene u prehrani pasa, a sjeme lana odličan je izvor ovih vrijednih hranljivih tvari. Osim što jačaju imunitet i olakšavaju probavu (sadrže veliku količinu sluzi pa sprječavaju zatvor, od čega često pate sitnije rase pasa), ove esencijalne kiseline osigurat će vašem ljubimcu lijepu, sjajnu dlaku i zdravu kožu.
 
Sjemenke lana možete posuti po psećem obroku ili ih ubaciti u jelo prilikom kuhanja. Bitno je da svom ljubimcu uvijek ponudite veću količinu vode, kako bi sjemenke upile dovoljno vlage, nabubrile i ispustile dragocjenu sluz.
 
Morska riba
 
Ova riba također sadrži visok postotak omega-3 masnih kiselina. Istraživanja su pokazala da konzumiranje lososa pomaže u borbi sa alergijama, ali ne samo kada su u pitanju ljudi već i – psi. Vodite računa o tome da meso ove ribe bude dobro termički obrađeno jer sirovo ponekad sadrži parazite.
 
Bitno je da lososa ne solite i ne začinjavate, odnosno da svom ljubimcu ne dajete hranu koja je pripremljena za vas. Najbolje je da komad ribe samo skuhate, ostavite da se ohladi i ponudite psu kao obrok.
 
 
Bundeva
 
Kraljica jesenskog povrća odličan je izvor beta-karotena (vitamin A) i vlakana koja će vašem ljubimcu olakšati probavu. Psi se hrane kostima koje mogu oštetiti sluznicu crijeva, a bundeva i druge namirnice koje sadrže vlakna čuvaju tkivo organa za probavu i potiču njihovu funkciju.
 
Možete mu ponuditi komad sirove ili pečene bundeve bez ikakvih dodataka. Bitno je samo da u njenom uzgajanju nisu korištena kemijska sredstva jer ovo povrće ”upija” otrove, a mnogi ga koriste za ”čišćenje” zemljišta od pesticida.
 
Slatki krumpir (batat)
 
Povrće koje potiče iz Koreje vrlo je slično običnom krumpiru ali za razliku od njega sadrži vitamine B6 i C, beta-karoten i mangan, i odličan je izvor dijetalnih vlakana. Može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane a psu ga dajte skuhanog - kao poslasticu.
 
Grašak
 
Ako je pas sklon debljanju, zamijenite mu redovnu hranu graškom koji je niskokaloričan, a pritom će ga brzo zasititi. Osim toga, ova mahunarka bogata je biljnim vlaknima, manganom kao i vitaminima K i C, bitno je samo da bude mlada, jer u protivnom izaziva nadimanje.
 
Jaja
 
Psi rado jedu jaja jer su odličan izvor lako probavljivih proteina i minerala. Ukoliko pas ima naporne treninge ili ga vodite u duge i iscrpljujuće šetnje, obavezno mu u dnevnu porciju ubacite jedno kuhano jaje.
 
Pivski kvasac
 
Svaki put kada radite kiflice uživat ćete i vi i vaš ljubimac! Vi ćete se zasladiti finim pecivom, a psu ponudite kvasac. Komadić pivskog kvasca koji vam je ostao nakon pripreme tijesta osigurat će psu lijepu količinu vitamina B, što će mu stabilizirati metabolizam, dok će mu dlaka biti sjajnija. Pazite da ne pretjerate s količinom jer kvasac pojačava apetit. Dovoljno je da nekoliko grama izmrvite po već pripremljenom obroku.
 
Jabuke
 
Ponudite svom psu jabuku koja je jedan od najjačih antioksidanta. Ovo voće sadrži obilje korisnih sastojaka, prije svega vitamine A i C, vlakna i nutrijente, koji su odlična zaštita od raznih bolesti. Izbjegavajte davati psu sjemenke jabuke jer sadrže izvjesnu količinu otrova cijanida i, naravno, pobrinite se da voće bude dobro oprano. 
 
Zob
 
Povremeno skuhajte psu kašu od integralne zobi i više neće imati problema sa stolicom. Zob je bogata vlaknima i odlična je zamjena za pšenicu ukoliko je pas alergičan na tu žitaricu. Treba biti dobro skuhan i bez ikakvih dodataka, šećera i začina. 
 
Savjet plus
 
Zdrava i ujednačena prehrana produžit će život vašem ljubimcu. Ponudite mu kvalitetne mješavine hrane različitog sastava i teksture, koje će mu zadovoljiti osnovnu potrebu za hranom, ali i očistiti zubalo, te osigurati neophodne tvari i dobru probavu.
 
                                                                                                                                     Life content

Pročitajte više