Rakošna nordijska ljepotica: Norveška šumska mačka

Foto: Shutterstock

NORVEŠKA šumska mačka iznimno je cijenjena i korisna mačka. Oprezna je, energična i voli ljude, ali i otvoren prostor jer obožava loviti i penjati se.

Porijeklo

Vjeruje se da ova pasmina potječe još iz doba Vikinga, tj. da se doselila u Norvešku došla kao nasljednik Skogkatt mačke, kratkodlake pasmine iz Južne Europe. Zatim se prilagodila hladnijoj klimi i ostala. Vikinzi su ih navodno vodili sa sobom na brodove kako bi tamanile štakore. Poznata je stoljećima, ali je tek 1938. službeno priznata.

Izgled

Radi se o krupnoj, mišičavoj, robusnoj mački koja se može pojaviti u svim bojama i uzorcima. Teži obično između četiri i pol i sedam kilograma. Dugo, dvostruko krzno štiti je od jake zime, a istaknutu dužu dlaku ima na ušima, šapama te bogatom repu.

Temperament



Norveška šumska mačka je inteligentna i zaigrana, ali i vrlo strpljiva. Jako voli društvo, kako ljudi, tako i drugih većih ljubimaca. Nije razdražljiva ni hirovita pa se dobro slaže s djecom. Zbog izraženog lovačkog nagona nije je preporučljivo ostavljati s ljubimcima koji su ptice, glodavci i slično.

Uvjeti i njega


Najviše uživa u hladnijim podnebljima te ondje gdje joj se mogu omogućiti nesmetan lov i penjanje.

Nije zahtjevna za održavanje, treba je očetkati jednom jedno.

 

Pročitajte više