Razmišljate o kupnji akvarija s ribicama? Izbjegnite početničke greške

Foto: Shutterstock

AKVARISTI početnici nerijetko griješe u njezi riba i akvarij. Koje su najčešće početničke greške?

Kupovina premalog akvarija

Mini-akvariji postali su jako popularni, iako za početnike nikako nisu preporučljivi. Iz jednostavnog razloga - kada je razina vode niska, ključni vodeni parametri brzo se mijenjaju i ne ostavljaju prostora za eventualne greške. Čak i iskusni akvaristi ne prakticiraju korištenje malih akvarija. Početnici svakako ne bi trebali kupovati akvarije ispod 75 litara. Zapamtite, što veći akvarij nabavite, to su manje šanse da ćete napraviti grešku, piše portal Životinje.rs.

Prerano dodavanje riba

Novopečeni hobisti su nestrpljivi kada je u pitanju dodavanje riba i žele ih smjestiti istog dana kada osposobe akvarij. Neki će možda imati sreće da ne izgube određen broj riba, mada su velike šanse da se to dogodi pa čak i da ostanu bez svih riba odjednom. Problem je u još uvijek nestabiliziranoj vodi. U vodi su otopljeni plinovi, ali i minerali, teški metali i dodane kemikalije. Da ne ulazimo u detalje o sastavu vode, dovoljno je reći da otopljeni sastojci u vodi štete ribama.

Akvarijska voda mora se tretirati kako bi se neutralizirale opasne tvari, i mora barem dan odstajati kako bi štetne tvari nestale i kako bi se stabilizirala pH vrijednost. Tek tada možete sigurno staviti ribe u akvarij.

Previše riba odjednom

Nažalost, dodavanje velikog broja riba u akvarij je još jedna od čestih grešaka početnika. Dokle god se ne naprave kolonije bakterija za pravilan ciklus i biološku filtraciju, ne bi trebalo pretjerivati s ribama. Dodajte nekoliko prilično izdržljivih riba. Pričekajte da razine amonijaka i nitrita porastu, pa padnu na nulu prije nego što dodate nove ribe.

Nagomilan akvarij

Vrlo je čest slučaj nagomilavanja akvarija čak i u početku. Iako se iskusni akvarist može uspješno nositi s dvadeset malih riba u akvariju od 40 litara, za početnike će to biti nemoguće. O pravilu "inč ribe po galonu vode" bi se moglo raspravljati, iako je ono svakako dobra polazišna točka. Preporuka je izmjeriti onoliko riba koliko stane u 80 posto ukupne vode. Na primjer, ako u akvariju ima 60 litara vode, nakon dekoracije i postavljanja pijeska, 80 posto te vode je oko 48 litara ili oko 13 inča (33 cm) riba.

Uvijek je bolje ne dostići tu maksimalnu granicu.

Čuvanje nekompatibilnih riba



Početnici mogu izabrati dopadljive ribe, iako ne znaju ništa o njima i njihovom okruženju. Neke ribe će se boriti s drugima ili zahtijevati posebne uvjete kada je voda u pitanju. Neophodno je ispitati osobine različitih vrsta riba prije nego što ih odlučite smjestiti u isti akvarij.


Izaberite mirne ribe koje imaju slične zahtjeve u pogledu vode.

Previše hrane

Ovo je, nažalost, jedna u nizu čestih grešaka vlasnika. Ribe mogu jesti kad god im se pruži prilika. Ali, samo zato što izgledaju gladno, ne znači da to i jesu i da im treba dati svu hranu odjednom. Nemojte im davati više od onoga što mogu da pojesti za pet minuta. U početku nemojte hraniti ribe više od jednom dnevno, a za vrijeme kritičnih promjena amonijaka i nitrita nemojte ih hraniti dan ili dva kako biste reducirali izmet koji proizvode.

Ribe mogu nekoliko dana biti bez hrane, i to neće ostaviti nikakve posljedice.

Nedovoljna filtracija


Filter u akvariju bi trebao filtrirati čitavu vodu najmanje tri puta u sat vremena. Ako to nije slučaj, znači da je riječ o malom filteru. Zapamtite da filter nikada ne može biti preveliki, ali premali sigurno može, što će svakako loše utjecati na ribe u akvariju.

Netestiranje vode


Novi vlasnici ne mogu magičnim štapićem steći znanje o ciklusu, potrebama kontrole kemikalija i vode u akvariju. Kao rezultat tog neznanja, često nisu svjesni potrebe za testiranjem vode i previđaju korake u eliminiranju opasnih otrova. Kada se akvarij postavi, trebalo bi ga ostaviti da odstoji dan-dva. Prije nego što dodate ribe, trebalo bi testirati pH vrijednost, tvrdoću vode, amonijak, kao i nivoe nitrita.

U početku ciklusa je neophodna česta provjera rezine amonijaka i nitrita. Kada akvarij bude spreman za upotrebu, provjeravajte vodu jednom mjesečno kako biste preduhitrili neki problem koji drugačije ne biste mogli uočiti. Ako nekoliko riba umre iznenada, provjerite vodu da vidite je li došlo do neke promjene koja je uzrokovala smrt.

Nemijenjanje vode

Ne zaboravite da ne možete da preduhitriti nagomilavanje otpadaka koji se mogu očistiti jedino vakuumiranjem pijeska i zamjenom vode. Iako riba neće nužno umrijeti ako se voda ne mijenja često, svakako joj neće odgovarati ta voda, a vrlo je vjerojatno da će biti podložnija bolestima i živjeti kraće.

Pročitajte više