Reflektori i grijači u terariju

 Foto: Shutterstock

TERARIJ za guštere najbolje je zagrijavati lampama-reflektorima, jer se ove životinje u prirodi uglavnom sunčaju, a svjetlost i toplina dolaze im odozgo.

Za veće terarije potrebne su dvije ili više reflektor-lampe, ovisno o pasmini koja se uzgaja, a neophodno je osigurati temperaturu od 25 do 35 °C. Noću se lampe gase i temperatura se može spustiti do 20 °C. Uz reflektor-lampe koriste se i UV neonke neophodne za pravilno formiranje kostiju ovih životinja.

Ukoliko se ne instalira ovakvo osvjetljenje, ili gušter zbog nepravilne prehrane ne unosi dovoljno minerala (kalcija), obavezno se javlja metabolička bolest kostiju, koja završava fatalno. Na terarijima se obavezno mora napraviti otvor za ventilaciju pokrive mrežom.

Dom za reptile može se ukrasiti samo umjetnim biljem, jer gušteri vrlo brzo pojedu prirodno zelenilo. Mnoge vrste sobnog cvijeća su otrovne, pa o tome treba voditi računa i kada se iguana pušta da šeće po stanu, jer ona bilje u tegli smatra svojom hranom.

Ukoliko ne želite plastično cvijeće u terariju, najbolje je da ga ukrasite panjem, prethodno očišćenim i obrađenim koji će biti i odlično mjesto za igru vašeg ljubimca.

Life Content

Pročitajte više