S kojim će se drugim kućnim ljubimcima vaša mačka izvrsno slagati?

Foto: Shutterstock

MAČIĆI su vrlo osjetljivi na socijalizaciju između 2 i 7 tjedana.

Upoznavanje mačića s nekom drugom životinjom treba dovesti do dugoročnog prihvaćanja. Rana socijalizacija osigurat će toleranciju na druge kućne ljubimce, čak i ako ih ne vole.

1. Psi
 
Iako su vam poznate scene u kojima pas lovi mačku, stvarni život može biti bitno drugačiji i to ako se ove 2 vrste upoznaju u svojoj ranoj dobi. Upoznavanje mačića i štenaca može završiti savršenom harmonijom, a dovoljno će biti i samo međusobno toleriranje za mir u kući. Upoznavanje mačića s odraslim psom zahtjeva vaš nadzor. Ako počnu siktati jedno na drugo, ponovite to nešto kasnije. Dok ne budete 100 posto sigurni da se obje životinje slažu, nemojte ih ostaviti same. Neke pasmine poznate su po tome što se bolje slažu s mačkama od ostalih, to su npr. pomeranci, shi tzu,bostonski terijer i druge male pasmine.
 
2. Zečevi
 
Ove dvije vrste poznate su po tome što mogu razviti veliko prijateljstvo, iako su potpuno različite, a tu je vrlo bitna uloga vlasnika. Bitno je da zapamtite da su mačke grabežljivci. Malo je vjerojatno da će mačić ubiti zeca, ali moglo bi doći do borbe. Bitno je da ih upoznate u zatvorenoj prostoriji, bez prisustva drugih životinja. Zečevi su vrlo društveni pa je vrlo vjerojatno da će on odmah početi skakati oko mačića, njuškati i izazivati na igru. Ako mačić počne proizvoditi zvukove, poput zviždanja ili plakanja, zaustavite proces socijalizacije i pokušajte ponovno kasnije. On ne bi trebao trajati dugo, ali ne ostavljajte ih same dok ne budete sigurni da se dobro slažu.

3. Tvorovi
 
Tvorovi i mačići imaju  puno toga zajedničkog. Oboje su predatori, sa sklonošću igranja s predmetima na špagi. Tajna njihovog prijateljstva leži u upoznavanju životinja u mladoj dobi te držanja pod strogim nadzorom.  Ako ne primijetite ništa čudno, posao je dobro obavljen. Tvoru će tako mačka često poslužiti kao jastuk, a njezina leđa kao prijevozno sredstvo.
 
4. Druge mačke
 
Ako se od početka odgajaju zajedno, one će se izvrsno slagati. No, moguće je da se mačka složi s novim, tek pristiglim mačićem. Tajna je u tome da se prvo upoznaju putem mirisa, prije nego se suoče jedna s drugom. Nakon toga, neće trebati dugo da krene zajednička jurnjava po kući.

Pročitajte više