Savršeni obiteljski psi: Pasmine koje se odlično slažu s djecom

Foto: Shutterstock

POTRAGA za pravim psom za vašu obitelj može biti vrlo teška.

Posebno ako imate ili planirate imati djecu. Poznata je činjenica da ne vole svi psi malu djecu, a to je i jedan od glavnih razloga zašto često završavaju na ulici ili u skloništima. No, dobra je vijest da postoje pasmine, koje su izrazito dobre s djecom. Donosimo vam neke od njih.
 
1. Zlatni retriver
 
Ako vam ne smeta dlaka, zlatni retriveri pravi su obiteljski psi. Slatki su i nemaju problema kad je u pitanju igra s djecom. Također, djeca ih obožavaju, jer mogu manipulirati njima. Međutim, moglo bi se dogoditi da nenamjerno sruše jako malo djecu na pod, zbog svoje veličine.
 
2. Labrador retriver
 
Baš poput zlatnih retrivera, i labradori su savršeni obiteljski psi. Uvijek su spremni za igru ili da se iskoriste kao jastuk. Pokazuju puno ljubavi za svoju obitelj, a uz to su i odlični plivači te vrlo poslušni. No, pripazite na njegov tzv. "vidrin rep", vrlo debeo pri korijenu, koji itekako može povrijediti u snažnom zamahu.
 
3. Obična pudla
 
Ova se pasmina vrlo često koristi za terapijski rad, jer ima mirni temperament i voli djecu. Također, vrlo je dobra u slušanju zapovijedi, što je velika prednost. Životni vijek joj je između 12 i 15 godina, što ju čini dugotrajnim društvom za vašeg mališana.
 
4. Mini šnaucer
 
Pametna i inteligentna pasmina, vrlo odana svojoj obitelji, sve dok odrasta s njima. Ako već imate djecu, štene mini šnaucera narast će im u pravog prijatelja.
 
5. Bigl
 
Ako vam ne smeta činjenica da je dosta bučan i da će mu trebati dobar trening, Bigl je odlična pasmina za djecu. Nije premali niti preveliki, već savršene veličine za djecu te ima itekako puno energije za igru s njima. Također, ima kratku dlaku pa njegov "kaputić" ne predstavlja zdravstvenu prijetnju za djecu, u smislu alergija. Još ako imate vrt, s obzirom na njihovo poznato njuškanje po svuda, bit će to jedna vesela i razigrana zajednica.
 
6. Mađarska vižla
 
Ova vrsta spada u jednu od najljubaznijih pasmina prema najmlađim članovima obitelji. Imaju nježni karakter i vrlo su aktivni pa će održavati djecu zauzetima. Također, vrlo rijetko laju, što je također prednost, a životni vijek im je između 12 i 15 godina. Velika je prednost obitelj koja živi u kući s vrtom, jer vižla je lovački pas i treba što više prostora za svoje aktivnosti.
 
7. Buldog
 
Manja pasmina, idealna za vašu djecu. Nježni su i puni ljubavi, imaju prijateljski temperament te su vrlo poslušni. Ne predstavljaju zdravstvenu opasnost za djecu (alergije) te je velika vjerojatnost da neće učiniti ništa nažao djetetu, čak i kada je jako uzrujan.
 

Pročitajte više