Sedam opasnosti za psa koje se nalaze u svakom kućanstvu

Foto: Shutterstock 

BAŠ kao i djecu, psa treba zaštititi od otrovnih supstanci koje bi mogao progutati. Neke stvari koje su ljudima izvrsne i potpuno bezopasne, za psa mogu biti izuzetno opasne. Evo sedam najčešćih stvari koje uzrokuju trobanje kod psa, a kriju se u svakom kućanstvu.

1. Čokolada
 
Najopasnija za pse je tamna čokolada. Čokoladice koje imaju veći udio punjenja, a manji čokolade nisu toliko opasne. Vaš pas treba pojesti veliku količinu mliječne čokolade da ima problema. Problem je u teobrominu, alkaloidu kojeg pseći organizam puno sporije probavlja. Kofein je također loš. U najgorem slučaju, može uzrokovati smrt tako što će oštetiti brojne organe.
 
2. Malč
 
Vrtlari koji kupuju malč za vrtove, koji se radi od kakaovih sjemenki, moraju biti oprezni. Slatkasti miris ovog gnojiva privlačan je psima, ali on, baš kao i čokolada, sadrži teobromin. Vlasnici pasa trebali bi izbjegavati kakaov malč u vrtlarenju.
 
3. Grožđe i grožđice
 
Ovo voće kod pasa može izazvati veliku štetu. Postoji teorija da grožđe sadrži gljivični otrov. Za svaki slučaj držite grožđe i proizvode koji ga sadrže van dosega psa.
 
4. Luk
 
Svježi, dehidrirani ili kuhani, svi su otrovni za pse. Iako je otrovanje lukom iznimno rijetka pojava, može uzrokovati anemiju Heinz tijela. Vaš pas treba crvene krvne stanice koje prenose kisik do organa i tkiva, a anemija može stvoriti niz problema, od anemije do zatajenja srca. Zato izbjegavajte davati psu ostatke hrane koja se spremala na luku ili sadrži luk. 
 
5. Lijekovi
 
Psi gotovo nikada slučajno ne progutaju lijekove za ljude. Neki vlasnici namjerno psima daju lijekove kao što su Aspirin, Ibuprofen i slično. Nuspojave koje se mogu javiti kao posljedica ovih lijekova kod ljudi, često se javljaju kod pasa, ali u težem obliku. Tako primjerice aspirin može uzrokovati čir na želudcu i krvarenje, a ako psu dajete ovaj lijek duže od 4 dana vjerojatnost da će dobiti čir je jako velika.
 
6. Otrov za štakore
 
Držite ovaj otrov van psećeg dosega, jer ono što miriše dobro štakoru, miriše dobro i psu. Ako imate psa u kući bolje je koristiti mišolovke bez otrova, ali i s njima morate biti oprezni, jer je šapa koja zapne u zamku posebna priča. 
 
7. Antifriz
 
Najveći ubojica životinja je etilni glikol, odnosno antifriz. Ovo se češće događa na selima i u predgrađima gdje ljudi sami mijenjaju antifriz pred kućom. Sladak je i privlači životinje, ali uništava bubrege. Dovoljna je mala žličica antifriza da ubije manjeg psa. Jednom kada životinja konzumira antifriz, nema povratka. 
 
Ako sumnjate da je vaš pas pojeo nešto otrovno (simptomi su povraćanje, proljev, letargija i gubitak apetita), smjesta nazovite veterinara. Ako se trovanje dogodilo unutar sat vremena ili više, dajte psu sol kako bi izazvali povraćanje i nakon toga aktivni ugljen koji će upiti ostatak otrova iz želudca. 

Pročitajte više