Sirijski hrčak: Mirna i dobroćudna noćna životinjica

Foto: Shutterstock

SIRIJSKI hrčak postoji u više varijanti - zlatni hrčak, meda hrčak (dugodlaki), crni meda hrčak, europski crni meda hrčak, običan hrčak, a varijanta bez dlake se nekad naziva i izvanzemaljac. Prirodna boja sirijskih hrčaka je zlatno-smeđa (krzno prošarano tamnijim i svjetlijim nijansama) sa svjetlijim trbuhom. Ima tamne oznake na obrazima koje se protežu od čeljusti prema uhu. Tehnike selektivnog razmnožavanja stvorile su varijacije boja i šara.

Ponašanje i temperament

Riječ je o noćnim hrčcima koji se povremeno bude tijekom dana. Uglavnom su dobroćudni i mirni pa je nošenje olakšano. Na glasu su kao mrgudi, ali to je obično zbog neiskustva u nošenju ili pokušaja nošenja kada im se radije spava.

Društvene karakteristike


Sirijski hrčak voli samoću i teritorijalan je. Uvijek bi ih trebalo držati pojedinačno. Mogu tolerirati druge hrčke kada su mladi, ali nakon 8-10 tjedana života počinje borba za teritorij koja ponekad može biti fatalna.

Napomene u vezi s njegom

Osnovna njega je ista kao i za ostale hrčke. Preporučuje se izbjegavanje plastičnih kaveza za sirijske hrčke s obzirom na to da onemogućuju ventilaciju, a i teže se čiste. Mrežasti kavez ili akvarij su bolja rješenja. Hranite ih kvalitetnom hranom za hrčke uz dodatak male količine svježe hrane, piše portal Životinje.rs.

Pročitajte više