Staroengleski ovčar - Bobtail: Velik, zdepast i čupav div dobre duše

Foto: Shutterstock
Video: Animal Planet

STAROENGLESKI ovčar - Bobtail - velik je, snažan i zdepast pas koji izgleda još veće zbog bujne vunaste dlake. Iznimno je dobrodušan pa se kaže da je "Bog je stavio dlaku ispred očiju Bobtaila da ovaj ne vidi greške onih koje voli".

Porijeklo


Iako zbog naziva djeluje vrlo staro, nastajanje i razvoj bobtaila povezan je s industrijskom revolucijom i razvojem tekstilne industrije na jugu Engleske. Točno porijeklo nije sigurno, ali ga se zbog nekih sličnosti povezuje s južnoruskim ovčarom, bradatim kolijem i brijardskim ovčarom. 1890. donesen je standard ove pasmine.

Izgled

Ovo je vrlo velik pas koji se može pojavljivati u svim nijansama sive, sijede i plave. Glava, vrat, prednje noge i donji dio trbuha su bijeli, s ili bez sivih oznaka.

Bobtail ima specifičan izgled upravo zbog krzna koje prekriva čak i oči koje ćete rijetko imati prilike vidjeti. Široki vrat prekriven je čupavim krznom, a dugačke noge, također zbog krzna, izgledaju kao da pas ima čizme.

Trebao bi imati između 48 i 50 kilograma te biti visok minimalni 65 (mužjaci), tj. 62 centimetra (ženke).

Temperament

Radi se o psu stabilne naravi. Vrlo je vjeran i ne pokazuje znakove nervoze ili neopravdane agresivnosti. Odan je, umiljat i vrlo inteligentan te pun entuzijazma i energije. Ponekad je neposlušan i svojeglav pa je prikladniji za nešto iskusnije vlasnike.


Zaigran je, voli društvo i pažnju vlasnika. Treba mu posvetiti dosta pažnje i vremena jer će se u suprotnom osjećati zapostavljeno, što bi moglo rezultirati destruktivnim ponašanjem.

Voli djecu, ali ga u njihovoj blizini treba držati na oku zbog toga što ih svojom veličinom može slučajno srušiti. Ljubazan je prema nepoznatim ljudima, a slaže se i s drugim ljubimcima.

Laje u neočekivanim situacijama, zbog čega je dobar čuvar, a ima i vrlo istaknut ovčarski instinkt pa pokušava grupirati ljude i životinje.

Njega i uvjeti

Treba ga četkati više puta tjedno, i to dubinski, do poddlake. Ako se nešto zapetlja u dugu dlaku, treba to odmah izvaditi.

Može živjeti u stanu, ali će biti najsretniji ako ima pristup ograđenom dvorištu u kojem će se moći igrati.
 

Pročitajte više