Što napraviti kad vas hrčak grize?

Foto: Shutterstock

HRČCI koji nisu previše nošeni (ovo se odnosi na većinu hrčaka kupljenih u prodavaonicama ljubimaca) često nisu pitomi i grizu, ako ih pokušate uzeti. Najbitnije je da zapamtite da ugriz u ovom slučaju znači da su uplašeni. Nažalost, ljudi im predstavljaju prijetnju pa se brane na način na koji najbolje znaju, iako nisu po prirodi agresivni.

Važno je da budete strpljivi, kada su u pitanju hrčci koji grizu. Morat ćete zadobiti povjerenje svog ljubimca i to postupno. Nemojte da vas deprimira činjenica da će možda biti potrebno mjesec ili nekoliko mjeseci da potpuno uspijete u ovome. Budite fleksibilni.
 
Ako vaš hrčak brzo napreduje, u smislu opuštenosti i privikavanja, brzo ćete prijeći nekoliko predloženih koraka, ali ako na bilo koji način pokazuje agresivno ili uplašeno ponašanje, vratite se korak natrag.
 
Prvi tjedan: Pustite da se hrčak navikne na Vas
 
Provodite vrijeme sjedeći blizu kaveza i pričajte sa svojim hrčkom, i to u toku noći, kada je aktivan. Možete mu čak čitati ili nešto pjevati. Zapamtite, preseljenje u novi kavez i novo okruženje je veoma stresno, pa ovaj period također predstavlja i privikavanje na novi dom. U ovoj fazi nemojte pokušavati dodirnuti ga.
 
Drugi tjedan: Pustite da se hrčak navikne na vašu ruku
 
Sada kada sjedite pored kaveza i pričate sa svojim ljubimcem, možete pokušati i lagano gurnuti ruku u kavez. I za ovo je potrebno strpljenje: prvi dan, stavite ruku pored vrata ili vrha kaveza, pa ju svaki idući dan pružite nešto dalje. Nemojte pokušavati dodirnuti hrčka, ali ako postane znatiželjan, pustite ga da vam istraži ruku. 
 
Treći tjedan: Ubacite neke poslastice 
 
Dosad ste se vjerojatno upoznali s nekim od omiljenih poslastica vašeg hrčka. Većina voli sjemenke suncokreta, i iako bi trebalo davati ih im umjereno, mogu poslužiti pri treningu. Mala količina suhog grožđa ili jabuka ili neke druge poslastice, može također poslužiti za ovu svrhu, ali nemojte pretjerivati. Ponudite hrčku ove poslastice iz ruke, koju ste prethodno približavali kavezu, jer su veće šanse da će doći i jesti iz nje. To će pomoći da stekne poverenje u Vas. 
 
Četvrti tjedan: Uzimanje hrčka 
 
Kada vaš hrčak počne jesti poslastice opušteno, možete pokušati nježno ga pomaziti. Ako vaš ljubimac prihvati poslastice i dozvoli vam da ga mazite, pokušajte da podignuti. Najprije ga probajte usmjeriti tako da vam se popne uz ruku, tako što ćete postaviti poslastice na ne tako dostupno mjesto na ruci. Prekrijte hrčka dlanom slobodne ruke, nježno, da se ne bi preplašio. Nemojte ga držati visoko i nastojte da je ispod neka mekana površina, u slučaju da padne ili skoči.
 
 
 
 
 
 

 

Pročitajte više