Što sve trebate uzeti u obzir prije nego udomite ribicu

Foto: Shutterstock

LJUDI često izabiru ribice za kućne ljubimce jer smatraju kako su tihe, mirne i jednostavne za održavanje. No prije no što se odlučite za akvarij, morate znati da to nije samo opuštajući hobi i dobar dodatak interijeru, već i velika obaveza. Donosimo vam popis od nekoliko stvari na koje trebate obratiti pozornost prije nego što ribice postanu dio vašeg kućanstva.

Početni troškovi i odabir vrste

Na samom početku, akvarij je zapravo veliki trošak. Prije samih ribica potrebno je nabaviti akvarij i raznu opremu kako bi stvorili idealne uvjete za život riba. Pri odabiru riba morate imati na umu da ne mogu sve vrste živjeti na istom prostoru i u istim uvjetima. Također treba znati da su morske vrste uvijek ljepše i šarenije, ali i skuplje i kompliciranije za uzgoj pa je za početnika možda bolje odabrati slatkovodni akvarij od morskoga.

Akvarij


Pri kupnji akvarija vrijedi pravilo - veće je bolje. Ali prije nego donesete odluku o veličini razmislite kakve ćete ribe kupiti, gdje ćete smjestiti akvarij i koliko ste novca spremni odvojiti. Vodite računa o tome da do akvarija ne dopire previše dnevnog svjetla, da nije smješten pre blizu izvora topline, prozora ili vrata kako ne bi došlo do štetne promjene temperature unutar akvarija.

Strpljenje

Morate biti svjesni da se akvarij neće formirati preko noći i da od odluke da nabavite akvarij do uživanja u njemu mora proći neko vrijeme. Za početak u akvarij stavite svega nekoliko biljaka i pričekajte par dana kako bi se stvorili dobri uvjeti pa dodajte par riba koje su inače kao vrsta najizdržljivije i tako postupno obogaćujte svoj akvarij dok ne dođete do željene veličine.

Svjetlo

Dobre lampe nužne su ukoliko u akvariju postoje žive biljke ili ako se radi o morskom akvariju jer su te ribe ovisne o svjetlu pri pronalasku hrane. S lampama će cijeli akvarij izgledati atraktivnije, a zbog nedostatka sunčevog svjetla svjetlost lampi pogodovat će zdravlju riba.

Grijači i termometri

Bez obzira za koju vrstu ribe se odlučite - svaka će zahtijevati točno određenu temperaturu. Zapamtite da temperatura u akvariju mora biti konstantna, jer velike i česte promjene temperature mogu izazvati bolesti kod riba.

Hrana

Za svaku vrstu riba postoji posebna hrana koju jedu, najčešće u obliku suhih listića. Zbog zdravlja riba, dobro je periodički mijenjati vrstu hrane koja se koristi.

Bolesti


Ponekad će se u akvariju pojaviti neka bolesna riba. Kako bi spriječili širenje bolesti najbolje bi bilo imati rezervni akvarij u koji bi se takve ribe odvojile kao svojevrsna karantena. Uzročnici bolesti kod riba su najčešće gljivice, paraziti ili virus. U svakom slučaju važno je liječenje započeti što prije.

Kupnja zdravih riba

Prije nego kupite ribe važno je da akvarij stavite u funkciju i da tako radi 3 do 4 tjedna prije nego što u njega smjestite ribe. Najbolje je kupiti ribu u specijaliziranoj trgovini kako bi se osigurali da kupujete zdravu ribu. Ipak obratite pažnju da je riba koju ste izabrali aktivna ali ne hiperaktivna, da ima bistre oči, da je trbuh okrugao ali ne napuhnut, da su peraje pravilnog oblika i u funkciji, da diše s lakoćom te da je njena boja jarka i čista, bez neobičnih mrlja po tijelu.

Pročitajte više