Što trebate znati o nagrađivanju mačke poslasticama?

Foto: Instagram

NAGRAĐIVANJE poslasticama je vrlo važno za mačku, jača vezu između vas i ljubimca i pomaže u obuci i korigiranju ponašanja. Pročitajte što sve trebate znati o poslasticama, kako ne biste ponavljali greške…

Poslastica mora biti drugačija od standardne hrane
 
Poslastica je nešto posebno, čemu će se mačka veseliti. Poslastica treba biti drugačija od uobičajene hrane i ukusna ljubimcu, jer mačka neće na jedan dodatni obrok standardne hrane gledati kao na nešto posebno.
 
Samo umjereno
 
Preporučuje se da se na poslastice odvoji pet do deset posto dnevnih kalorija. Naime, poslastice ne sadrže sve hranjive sastojke potrebne mački za funkcioniranje organizma, pa tako ne smiju zamijeniti standardnu hranu.
 
Naša hrana 
 
Ako želite izbjeći komercijalne poslastice, uvijek ih možete napraviti sami. Međutim, vrlo je važno pratiti kako mačka reagira na neku poslasticu, i istražiti što joj najviše odgovara.
 
Namirnice koje treba izbjegavati
 
I dok je neka hrana koju mi konzumiramo potpuno sigurna za mačke, neke stvari bi trebalo izbjegavati: luk, grožđe, čokoladu, poriluk… 
 
Poslastice nisu zamjena za pažnju
 
Onda kada ne možete posvetiti dovoljno vremena ljubimcu, možda ćete pomisliti da poslastica može zamijeniti vašu pažnju. Ipak, ljubimcu ste potrebni vi, vaša ljubav i pažnja, a to ne može zamijeniti ni najukusnija poslastica na svijetu.

Pročitajte više