Što znači kad vas mačka grize ili liže?

Foto: Shutterstock

AKO vas vaša mačka grize ili liže, to može značiti različite stvari u različitim vremenima.

Mačke to rade kako bi komunicirale. Zato je vrlo bitno da uzmete u obzir govor njezinog tijela i što se događa u svijetu vašeg ljubimca, kako bi prepoznali što vam on točno želi poručiti.
 
1. Igranje
 
Grickanje i lizanje može biti sastavni dio igre. Mačići koji su svoje leglo napustili premladi, nisu naučili granice pa se i dalje igraju pregrubo, čak i kad odrastu. Budući da se mama i ostali mladunci prestaju igrati, kad mačić postane pregrub, što duži boravak u obitelji, naučit će vašeg ljubimca da se tako ne smije igrati. Ako to tijekom igre radi vaša odrasla mačka, obavezno ju morate naučiti da to nije prihvatljivo ponašanje. Kad postane pregruba, jednostavno otiđite od nje. Ubrzo će naučiti da ako se želi nastaviti igrati, da mora biti blaža.
 
2. Ljubav
 
To može biti i jedan od načina na koji vam vaša mačka želi pokazati svoju naklonost. Tako mame mačke rade sa svojim mačićima dok ih njeguju pa vam vaša mačka pokušava pokazati istu takvu ljubav. Takvo ponašanje može postati neugodno, ali kako ga budete odvikavali od toga, morate imati na umu da je to način na koji vam mačka pokazuje svoju privrženost. Nipošto nemojte vikati na nju ili ju udarati. I tu je najbolji način da se jednostavno udaljite od svog ljubimca, kada počne s takvim ponašanjem. Također, pokušajte mu ponuditi poslasticu ili igračku, kako bi mu odvratili pozornost.
 
3. Stres
 
Neke mačke ove radnje podižu na višu razinu, koja uključuje vašu kožu ili odjeću. Takvo ponašanje uglavnom je posljedica preranog odvajanja od mame, dolazi kao utjeha pa mačke to često rade kad se osjećaju nesigurno i pod stresom. Ako vas takvo ponašanje ne smeta, onda je sasvim u redu da ona nastavi s njim. Ako vam postaje prenaporno, ponovno započnite s udaljavanjem, poslasticom ili igračkom, da joj odvučete pozornost.
 
4. Prevelika stimulacija
 
Mnoge mačke postat će prekomjerno stimulirane ako igra ili maženje postanu predugi. Njihov rep prvo će se početi trzati, a na njihovom licu bit će pogled kao da im sve to ide na živce. Ne postoji način da to spriječite. Bitno je samo da naučite što vam vaša mačka želi poručiti. Ako joj se rep miče, uši su u položaju prema iza, a tijelo ukočeno, to su sve znakovi da je vrijeme da se povučete.
 

Pročitajte više