Stvari koje morate znati ako uljepšavate ljubimca kod kuće

Foto: 123 rf

AKO ste u škripcu s novcem, a trebate uljepšati svog psa - ne brinite, imamo rješenje za vas.

To možete napraviti i kod kuće, a mi vam donosimo nekoliko korisnih savjeta kako da to učinite kao profesionalac.
 
1. Četkanje
 
Počnite s četkanjem vašeg psa. Pronađite sve čvorove i zapetljanu dlaku te se prvo njih riješite. Četka će vam pomoći da vidite koji dijelovi krznenog kaputa vašeg psa trebaju najviše pozornosti. Npr. kod dugodlakih pasa ta područja prije svega obuhvaćaju trbuh i područje prema repu, zatim glavu i noge. Kratkodlaki psi imaju gotovo istu količinu dlake po cijelom tijelu, s nešto više dlake na trbuhu. Vrlo je važno da odaberete pravu četku. Ako vaš pas ima vrlo gustu dlaku, najbolji izbor bit će što tanja četka, jer će bolje ukloniti čvorove. Ako vaš pas ima mekanu i masniju dlaku, odaberite veću četku.
 
2. Razgovor
 
Nježno porazgovarajte sa svojim ljubimcem, prije sljedećeg koraka, a to je kupanje. Mnogi psi to vrijeme smatraju vrlo neugodnim i mogu početi bježati, sakrivati se, lajati ili cviliti, kad shvate da je vrijeme za kupanje. Porazgovarajte s njim i uvjerite ga da niste ljuti na njega, već da je to za njegovo dobro i lijep izgled.
 
3. Kupanje
 
Bilo da ste odabrali kadu ili sudoper, koristite se tušem, prije nego vodom iz slavine, jer će mu to svakako biti ugodnije iskustvo. Voda mora biti mlaka, kako vašem ljubimcu ne bi bilo hladno ili kako ga ne bi opekli. Odaberite specijalni šampon za pse ili baby šampon. Ako vaš pas ima buhe, kupite specijalni šampon, kojeg isto tako možete napraviti i kod kuće. Dok ga šamponirate, zaustavite vodu, jer bi ga ona mogla činiti još nervoznijim. Dobro mu utrljate šampon s obje ruke te izbjegavajte uši, oči, usta i šape. Nakon pranja, dobro ga osušite ručnikom. Bilo bi dobro i da ga posušite sušilom za kosu, posebno ako vaš ljubimac ima gustu dlaku, jer ručnikom nećete tako dobro zahvatiti donje slojeve. Također, uz pomoć fena, ublažit ćete miris mokre dlake. Četkajte ga dok ga sušite, jer će tako dlaka izgledati još ljepše i sjajnije.
 
4. Škare
 
Za skraćivanje dlake bit će vam potrebne posebne škare, koje možete kupiti u pet shopovima ili naručiti online, a nipošto one obične, kojima se koristite vi. Neke čvorove nećete moći otpetljati samo uz pomoć četke, a za to će vam također biti potrebne škare. 
 
 
 
 
 
 

Pročitajte više