Šum na srcu kod psa

Foto: Shutterstock 

ŠUM na srcu kod pasa javlja se kod problema sa srčanim zaliscima, srčanih mana ili kao posljedica slabljenja srčanog mišića. Ako vaš pas ima problema s disanjem, zvuči kao da se guši ili ako kašlje, ako ima napet trbuh, pada u nesvijest ili se naglo sruši, moguće je da ima problema sa srcem. Liječenje uključuje operaciju ili rješavanje drugih problema koji uzrokuju šum. 

Šum na srcu abnormalan je zvuk koji veterinar čuje kada sluša otkucaje srca stetoskopom. Normalno veterinar čuje dva zvuka zatvaranja srčanih zalistaka kako krv cirkulira kroz srce. Dodatni šum povezan je s ometanjem normalnog protoka krvi kroz srce. 
 
Veterinar procjenjuje intenzitet šuma na skali od 1 do 6, od jedva čujnog do prilično glasnog šuma. Ovi stupnjevi na ljestvici čujnosti ne znače ujedno i težinu stanja. Iako se ne smatra normalnim, šum na srcu nije uvijek razlog za brigu, ali može ukazivati na probleme sa srcem. 
 
Šum na srcu uzrokuju različita stanja koja mogu poremetiti protok krvi kroz srce. Kod pasa najčešći uzroci šuma na srcu su: 
 
Oštećenja na srčanim zaliscima ili njihova blokiranost
Oštećenja na stijenkama srca
Kardiomiopatija
Bolest srčanog mišića
Endokarditis
Tumor
 
Ponekad veterinar može primijetiti šum i kod malog psića. To može značiti da pas boluje od urođene srčane mane, a kod nekih se radi i o "nedužnom šumu" koji nije povezan s bolestima srca. Ti šumovi obično nestanu do navršena 4 mjeseca. Ako šum ne nestane, napravit će se testiranja kako bi se otkrio uzrok. 
 
Ne pokazuju svi psi sa srčanom manom znakove bolesti. Ali ako znate da vaš pas ima šum na srcu pratite ove znakove:
 
Kašalj
Teško ili ubrzano disanje
Glasno disanje
Nepodnošenje aktivnosti
Slabost i umor
Sive ili plave desni
Napetost u trbuhu
Kolabiranje
 
Ako vaš pas pokazuje bilo koji od ovih simptoma, odvedite ga veterinaru na pregled. 
 
Liječenje ovisi o uzroku šuma na srcu i stanju vašeg psa. Ako pas unatoč šumu ne pokazuj nikakve znakove bolesti, dovoljno će biti redovito praćenje stanja. U slučajevima bolesti srca primjenjuje se odgovarajuća terapija ili operacija

Pročitajte više