Sve tajne prugastih kanadskih vjeverica

Foto: Shutterstock

PRUGASTA kanadska vjeverica glodavac je koji postaje sve popularniji kućni ljubimac.

Najlakše ćete ju prepoznati po 3 pruge koje krase njezina leđa. Ova vrsta potječe iz područja SAD-a, Kanade i Azije, a može narasti do 25 cm. Životni vijek joj je u prosjeku 5-10 godina, dok ženke često nadžive mužjake i to po nekoliko godina.
 
Kavez
 
Što se tiče njezinog smještaja, što ste u mogućnosti nabaviti veći kavez, to bolje. U njemu trebaju vladati što sličniji uvjeti onima u prirodi - nabavite joj kućicu u kojoj će spavati i sakrivati se te spremati hranu. Nabavite i razne imitacije gnjezda i drveća te joj ponekad razmijestite igračke, kako joj ne bi bilo dosadno. 
 
Puštanje van kaveza
 
Što se tiče puštanja izvan kaveza, to ne smijete prije nego se prilagodi na vas. Također, pazite da su svi prozori i vrata dobro zatvoreni, jer se radi o vrlo brzim životinjama i dobrim penjačima. Najbrže ćete ju pripitomiti hranom, no morate biti strpljivi. Kad se jednom navikne na vas i kad ju pustite van, pronjuškat će svaki kut kuće ili stana te budite sigurni da će doći pogledati gdje ste i što radite.
 
Hrana
 
Vjeverice vole skladištiti hranu i imati svoja tajna skrovišta. Upravo zato, kućica u kavezu je idealna za to. Osim specijalne hrane koja im je namijenjena, ove vjeverice obožavat će i sjemenke suncokreta, orahe, kikiriki u ljusci, sušeno voće te ono svježe, poput jabuke, kruške, banane, jagode, ananasa i slično, oguljeno i bez koštica. Jedino što joj apsolutno nikad ne smijete davati su bademi, koji mogu biti smrtonosni.
 
Parenje
 
Pare se 2 puta godišnje - prvi put u razdoblju veljače i ožujka, a drugi između listopada i studenog. U vrijeme parenja ženka mami mužjaka specifičnim zvukovima "čip, čip", a kad dođe dan poroda, ona će se povući u svoju nastambu. Nakon što mladi dođu na svijet, obavezno izvadite mužjaka iz kaveza, jer u strahu od njega, ženka može izgaziti svoje mlade. Ženka ih nosi 30 dana, a 35 dana nakon poroda, mladi počinju izlaziti iz kućice i to njih 3-8.

Pročitajte više