Tajni jezici: Što vam vaš ljubimac pokušava reći?

Foto: Shutterstock

JESTE li se ikad zapitali što vam vaš kućni ljubimac želi reći?

Svaka životinja komunicira na svoj način i ponekad je doista teško razumjeti što vam ona točno želi reći. Upravo zato, donosimo vam popis tajnih jezika vaših ljubimaca, koji će vam olakšati njihovo razumijevanje.
 
1. Hrčak 
 
Prema statističkim podacima, hrčci su treća najzapuštenija vrsta kućnih ljubimaca, nakon kornjača i kunića. A grickanjem rešetki kaveza, vaš vam mali glodavac želi poručiti upravo to - osjećam se zapušteno i dosadno mi je, dođi se igrati sa mnom. Onda kad nemate vremena za njega ili ste odsutni od kuće, osigurajte svom ljubimcu razne zabavne igračke, pa i one koje može žvakati, čemu će dobro poslužiti i obični komad kartona. Neke igračke možete izraditi i sami. Također, možda je vrijeme i da mu preuredite kavez ili nabavite veći, s više atrakcija. No, najvažnija stvar je da se s njim igrate češće nego inače.
 
2. Kunić
 
Općenito, ljudi ne znaju previše o ponašanju kunića, s obzirom da oni nisu toliko popularni kućni ljubimci, kao psi i mačke. No, ako ste se ipak odlučili za kunića, ni za njega nije toliko teško razlikovati raspoloženja. Npr. ako vaš kunić izgleda kao da nešto žvače, iako nema hrane u ustima, to znači da je dobro raspoložen. Kad se drži ukočeno u vašoj blizini ili kad ga držite u rukama, to je zato što vam iz nekog razloga ne vjeruje (možda zato što ste ga ostavili samog neko duže vrijeme ili se osjeća zanemareno). Ako vas kunić dodiruje svojim nosićem, to znači da mu je drago što vas vidi i to je način na koji vas on pozdravlja.
 
3. Psi i šape
 
Ako vaš pas često stavlja svoju šapu na vašu nogu, to je znak kojim vam on želi pokazati kako bi volio da ste češće s njim. To psi obično rade onda kada su duže vrijeme prepušteni sami sebi, odnosno kad je njihov vlasnik odsutan ili kad osjećaju određenu prijetnju za sebe ili vaše prijateljstvo. 
 
4. Psi i gledanje
 
Tu se zapravo radi više o zurenju, prodornom pogledu, koji zapravo označava traženje nečega, odnosno žicanje. Poanta je u tome da što ćete vi više to ignorirati, on će to češće raditi, a vrlo često takvo ponašanje prati i cviljenje, lajanje ili hodanje za vama čitavo vrijeme. Umjesto vikanja na njega da prestane, ponekad mu dajte poslasticu, a ponekad ga samo pomazite ili se poigrajte s njim. Za svakog psa je vrlo važno da ima duhovnu vezu s vlasnikom. U protivnom bi on mogao postati agresivan.
 
5. Mačke i treptanje
 
Ponekad, ako se zagledate u oči svoje ljubimice, može vam se učiniti kao da one lagano trepere. Što to znači? To je zapravo veliki znak, jer otkriva da vaš ljubimac ima puno povjerenja u vas. To možete primijetiti i kod drugih ljudi, u određenim trenucima tijekom razgovora, ako možete toliko pažljivo pogledati. To znači da vas ta druga osoba pažljivo sluša i pokazuje povjerenje.

6. Mačke i zvukovi
 
Čujete li ponekad od strane svoje mačke zvuk, koji podsjeća na grgljanje? Ako je odgovor potvrdan, takav način komunikacije može se tumačiti ovisno o situaciji. Najopćenitije značenje je da vaša mačka želi postati s vama prijateljica. To možete čuti i nakon određenih nesuglasica pa vam se ona želi iskupiti. Također, takav zvuk može ukazivati i na to da se vaša mačka osjeća nesigurno ili joj je to samo navika. Još jedna moguća varijanta jest da se tim zvukom koristi umjesto uobičajenog predenja.
 

Pročitajte više