Toplotni udar kod psa

Foto: Shutterstock

KAKO ljeto napreduje i temperature se bliže vrhuncu većina ljudi ima naviku da se zaštiti od vala vrućine. Na žalost, psima nije samo vruće u ljetnim mjesecima, već su i u opasnosti od toplotnog udara. 

 
Toplotni udar nastaje kada toplina koja se nakuplja u tijelu premašuje sposobnost životinje da se ohladi. Posljedica je povećanje tjelesne temperature do te mjere da oštećuje unutarnje organe. 
 
Kada se radi o težem obliku toplotnog udara životinja će gotovo sigurno umrijeti ako joj se smjesta ne pruži pomoć. Iako su početni znakovi toplotnog udara bezvoljnost, pretjerano dahtanje i nemogućnost da se životinja umiri nakon aktivnosti, ovi simptomi ubrzo prerastaju u letargiju, slabost mišića, napadaj i smrt.
 
Ako mislite da je vaš pas u opasnosti od toplotnog udara, ovo su koraci koje morate poduzeti. Za početak snizite temperaturu psa tako što ćete ga staviti u hladnu vodu. Nakon što ste započeli hladiti psa, smjesta ga odvedite veterinaru koji će mu pružiti pomoć i spriječiti daljnja oštećenja. 
 
Kako bi spriječili povećanje temperature kod psa ne izvodite ga u šetnju u najtoplijim razdobljima u danu. Osigurajte mu dovoljnu količinu vode i radite česte pauze za vrijeme igranja na otvorenom kako bi se pas ohladio. Ne vodite psa na istrčavanje u rano poslijepodne dok je sunce još jako i nikako ga ne ostavljajte u autu.
 
Ako nakon šetnje primjetite da se vaš pas ne može smiriti i izgleda bezvoljno ili ako ste zabrinuti da bi mogao doživjeti toplotni udar, smjesta ga odvedite veterinaru. Najveća pogreška je ne potražiti pomoć veterinara, jer je u ovakvim situacijama pravovremena pomoć od velike važnosti. 

Pročitajte više