Umanjite strah od odvajanja kod psa

Foto: weheartit

PSI su društvena bića i ne vole samoću.

 Zato je važno da ih od najranijih dana učimo da budu samostalni i postepeno ih privikavamo na samoću. Kada štene ili udomljeni pas stignu kući, prevencija i dobra organizacija vremena i aktivnosti je važna kako bi došlo do rješavanja straha od odvajanja ili problema vezanih uz samoću.
 
Ostavljajte psa samog u prostoriji dok ste vi još uvijek u kući i naučite ga da uživa u vremenu dok je sam kod kuće i da to ne povezuje s vašim odlaskom. Koristite ogradice za bebe, ako ih imate, ili jednostavno zatvorite vrata dok ste još tu. Također, osigurajte dosta igračaka kako bi on bio okupiran.
 
Prije nego izađete iz kuće, ne dozvolite psu da zna da ste još uvijek tu. Također, pokušajte brzo otvarati i zatvarati ulazna vrata više puta dok ste tu, kako bi se pas naviknuo na taj zvuk.
 
Nakon šetnje, igranja ili treninga, pričekajte koju minutu da se pas smiri, nađe mjesto za spavanje, prije nego što ponovno izađete.
 
Također, važno je da pas tijekom dana ima dovoljno mentalne i fizičke aktivnosti. Ako se pas ne izmori, bit će budan u vašem odsustvu i tražiti vas.
 
Privikavanje na samoću mora biti postepeno! Velika je vjerojatnost da će štene ili pas, koji su odjednom ostavljeni sami, razviti strah od odvajanja ili početi uništavati stvari iz dosade.

Pročitajte više