Uvijek popularna iguana

 Foto: Shutterstock

ZA IGUANU se slobodno može reći da je najpopularniji reptil među kućnim ljubimcima. Izgledom podsjeća na malog dinosaura, rastom dostiže male rase pasa, inteligencija joj je na višem nivou u odnosu na srodnike, pa mnogi rado drže u kući simpatičnog zelenog guštera.
 
Prije nego što nabavite iguanu, trebate znati da se dužina odraslih guštera kreće između 1,5 i dva metra, pri čemu oko tri četvrtine dužine otpada na rep. Životni vijek iznosi do 15 godina.
 
Iguane su pretežno biljojedi, hrane se povrćem, voćem, cvijećem i ponekad insektima. Pravilna prehrana od najvećeg je značaja za zdravlje, kondiciju i životni vijek ove životinje. Optimalan omjer trebao bi iznositi 6:1 u korist povrća, a najviše im odgovaraju blitva, zelje, zelena salata, kelj, brokula, mladi, crveni i bijeli luk, poriluk, krastavac i tikvica s koricom, bundeva, rotkvice, paprika, cikla, grašak, mahune, karfiol...
 
Špinat, mrkva i krumpir sadrže oksalnu kiselinu koja sprječava iskorištavanje minerala, te ih stoga treba izbjegavati. Iguana jede sve vrste voća, premda često izbjegava ovu vrstu hrane koja, po pravilu, mora biti sastavni dio njenog jelovnika. Najbolje je voćku (jabuku, na primjer) sitno narezati ili naribati i pomiješati s usitnjenim omiljenim povrćem, na primjer - tikvicom.
 
Povrće i voće daje se svježe, jedino se žitarice, kukuruz i pšenica prethodno kuhaju. Izuzetno dobra hrana za iguanu su listovi i cvjetovi maslačka i djeteline, a svaka namirnica mora biti dobro oprana i usitnjena, jer ova životinja ne žvače već odmah guta.
 
U prehranu iguane do tri godine starosti, treba uvrstiti i namirnice životinjskog porijekla, ali ne više od deset posto cjelokupnog jelovnika. Najbolje je da to budu insekti (brašnjavi crvi ili cvrčci), a kao zamjena može se ponuditi kvalitetna granulirana hrana za pse ili mačke, sirova riba ili pileće bijelo meso.
 
Raznovrsnost jelovnika kakav iguana ima u prirodi, ne može se osigurati u terariju, pa se hrana miješa s vitaminsko-mineralnim preparatima.
 
Savjet plus
 
Iguanu treba nabaviti u uzrastu od oko tri mjeseca. Mladi su plašljivi i kada se uzimaju iz terarija, nikako ih ne treba grabiti, već im prilaziti pažljivo. Uz pravilan kontakt, već za tjedan-dva, iguana će shvatiti da joj čovjek nije neprijatelj i strah će nestati.
 
Life Content

Pročitajte više